Συλλήψεις διαδηλωτών στο Μινσκ με έναν όχι και τόσο ειρηνικό τρόπο πραγματοποιούν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Λευκορωσία, όπως μετέδωσαν τα ειδησιογραφικά πρακτορεία TASS και Reuters.

Αρκετός κόσμος πραγματοποίησε πορεία με κατεύθυνση την πλατεία Ανεξαρτησίας, όταν η Αστυνομία παρενέβη και άρχισαν να χωρίζει σε ομάδες τους διαδηλωτές, ενώ παράλληλα προχώρησε και σε δεκάδες συλλήψεις.

Εκτός από τους αστυνομικούς, στις συλλήψεις συμμετείχαν και άνδρες με στολές παραλλαγής και μάσκες, οι οποίοι δεν έφεραν καθόλου διακριτικά. Παράλληλα, δεν επιτράπηκε στους δημοσιογράφους να πλησιάσουν στα σημεία που συνέβαιναν όλα αυτά, ενώ ορισμένοι εκπρόσωποι ΜΜΕ απωθήθηκαν με βίαιο τρόπο -υπήρξαν τραβήγματα από χέρια μέχρι και μαλλιά.

Όπως μεταδίδει το TASS από την πρωτεύουσα της Λευκορωσίας και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνελήφθησαν δεκάδες άνδρες και γυναίκες.

Η δυσοίωνη πρόβλεψη του Λουκασένκο

Και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά στους δρόμους του Μινσκ, ο πρόεδρος της χώρας, Αλέξάντρ Λουκασένκο, σε συνέντευξη του που έδωσε σε ρωσικά ΜΜΕ, παραδέχθηκε ότι μπορεί να έμεινε λίγο παραπάνω στην εξουσία και πολλοί να τον βαρέθηκαν, αλλά εκτίμησε ότι και στη Μόσχα μπορεί να οξυνθεί η πολιτική κατάσταση όπως γίνεται τώρα στη Λευκορωσία.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «εάν σήμερα η Λευκορωσία καταρρεύσει, η επόμενη θα είναι η Ρωσία. Μην χαλαρώνετε. Και στην χώρα σας σύντομα (μπορούν να συμβούν) ορισμένες πολιτικές εξελίξεις που να είναι πανομοιότυπες. Ξέρετε που καταλήξαμε μαζί με το ρωσικό κατεστημένο και την ρωσική ηγεσία;».

Ο Λουκασένκο επέρριψε στις ΗΠΑ τις ευθύνες για την διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Λευκορωσία και προσέθεσε ότι οι ταραχές που γίνονται στην Αμερική είναι αποτέλεσμα της ανάπτυξης των τεχνολογιών, τις οποίες η Ουάσιγκτον χρησιμοποίησε για να αποσταθεροποιήσει την κατάσταση σε άλλες χώρες.