Aπόφαση για την υποδοχή στη Βιέννη 100 παιδιών που χρήζουν προστασίας, από κέντρα υποδοχής προσφύγων σε ελληνικά νησιά, κυρίως από τη Μόρια της Λέσβου, έλαβε σήμερα η τοπική Βουλή.

Στο κείμενο του αιτήματος γίνεται παραπομπή στην πρωτοβουλία της οποίας ηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία αρχικά 1.000 άνθρωποι που χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία πρέπει να μετεγκατασταθούν από τους ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ η Βιέννη ζητά τώρα από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να «συμμετάσχει στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να δείξει τις επαρκείς δυνατότητες για την υποδοχή 100 ευάλωτων παιδιών στη Βιέννη», όπως αναφέρεται στο αίτημα, «καθώς η αυστριακή πρωτεύουσα έχει επαρκείς δυνατότητες να υποδεχθεί και να περιθάλψει τον αναφερόμενο αριθμό παιδιών από τη Μόρια».

Στο ίδιο κείμενο επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι μόνον στον καταυλισμό στη Μόρια υπάρχουν σήμερα περίπου 16.000 άνθρωποι, κάτι που υπερβαίνει κατά πολύ την πραγματική χωρητικότητα σχεδόν 3.000 ατόμων, ενώ o κορονοϊός έχει χειροτερεύσει περισσότερο την κατάσταση.