Ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι πάνω από 70 φερόμενοι ως ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κυρίως στο βόρειο Σινά, όπου συνεχίζει να μαίνεται εξέγερση τζιχαντιστών προσκείμενων στο Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Δελτίο Τύπου που μεταφορτώθηκε στον επίσημο ιστότοπο των ένοπλων δυνάμεων διευκρινίζει ότι οι επιχειρήσεις είχαν στόχο «εστίες» φερόμενων ως «τρομοκρατών» και «στοιχείων τακφίρι» κι οδήγησαν στον «θάνατο 74 τακφίρι στο βόρειο Σινά» μεταξύ της 22ης Ιουλίου και της 30ής Αυγούστου.

Σκοτώθηκαν ακόμη τέσσερις «τακφίρι» αλλού, σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία δεν διευκρινίζεται το πού.

Ο όρος «τακφίρι» χρησιμοποιείται από τον στρατό και τα σώματα ασφαλείας όταν αναφέρονται σε εξτρεμιστές σουνίτες μαχητές.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων «τρεις αξιωματικοί και τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν», κατά τον αιγυπτιακό στρατό, που δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούν να καταστείλουν τον ανταρτοπόλεμο ισλαμιστών μαχητών, που γίνεται ολοένα σκληρότερος, στο βορειοανατολικό τμήμα του Σινά. Οι μαχητές αυτοί ορκίζονται πίστη στο ΙΚ.

Τον Φεβρουάριο του 2018, οι αρχές εξαπέλυσαν επιχείρηση ευρείας κλίμακας εναντίον των ισλαμιστών εξτρεμιστών με επίκεντρο το βόρειο Σινά.

Έκτοτε, περίπου 930 φερόμενοι ως ισλαμιστές εξτρεμιστές και δεκάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις στατιστικές του αιγυπτιακού στρατού.