Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι δέκα τραυματίστηκαν χθες Πέμπτη σε ανταλλαγές πυρών ανάμεσα σε οπαδούς του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ του Λιβάνου και σουνίτες στη Χάλντα, νότια της Βηρυτού, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας και αξιωματούχοι.

Τα επεισόδια ξέσπασαν νωρίς το απόγευμα, όταν οπαδοί της Χεζμπολάχ κρέμασαν πανό για τη σιιτική γιορτή Ασούρα και λάβαρα, προκαλώντας την οργή σουνιτών που υποστηρίζουν τον σεΐχη Όμαρ Γκοσν, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Κάτοικοι στη Χάλντα, πόλη που απέχει περίπου 12 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, είπαν πως χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων βαριά πολυβόλα και εκτοξευτήρες αυτοπροωθούμενων οπλοβομβίδων. Καταστήματα στην πόλη πυρπολήθηκαν. Δρόμοι αποκλείστηκαν.

Ο στρατός, που ανέπτυξε ισχυρή δύναμη στην πόλη για να «θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο», απέκλεισε τον τομέα και ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ πως έστειλε ενισχύσεις και ότι συνέλαβε τέσσερις ανθρώπους, ανάμεσά τους δύο Σύρους, καθώς και ότι άνοιξε τμήματα του οδικού δικτύου που είχαν αποκλειστεί. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, οι ανταλλαγές πυρών διήρκεσαν τουλάχιστον δύο ώρες.

Η ένταση μεταξύ των σουνιτών και των σιιτών είναι οξυμένη στον Λίβανο, με συχνά βίαια επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς της Χεζμπολάχ, η οποία τάσσεται υπέρ του Ιράν, και σουνιτών, που πρόσκεινται στη Σαουδική Αραβία. Οι δύο περιφερειακές δυνάμεις ανταγωνίζονται για επιρροή στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Ο Λίβανος παραμένει βυθισμένος για μήνες σε οικονομική κρίση άνευ προηγουμένου, η οποία επιτάθηκε από την πανδημία του κορονοϊού, την πολιτική αστάθεια αφότου εκδηλώθηκε ο ξεσηκωμός μεγάλου μέρους του λαού εναντίον της πολιτικής ελίτ το περασμένο φθινόπωρο, και την καταστροφική έκρηξη στην πρωτεύουσα την 4η Αυγούστου.

Πολλά κόμματα εξέφρασαν ανησυχία για τα επεισόδια, κρίνοντας πως αντανακλούν τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνει η χώρα εν μέσω κενού εξουσίας.

Ο υποστράτηγος Αμπάς Ιμπραήμ κάλεσε τα σιιτικά κόμματα Χεζμπολάχ και Άμαλ και τον σουνίτη πολιτικό Σάαντ αλ Χαρίρι να συμβάλλουν να αποκλιμακωθεί η κρίση. Το Κίνημα για το Μέλλον του Χαρίρι εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τους υποστηρικτές του να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο ηγέτης των Δρούζων Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ο οποίος έχει επιρροή στη Χάλντα, τόνισε ότι το βασικό είναι οι δυνάμεις ασφαλείας να εγγυηθούν την ασφάλεια των πολιτών και ότι θα παραμείνει ανοικτός ο κεντρικός αυτοκινητόδρομος προς τον νότο. «Απαγορεύεται σε οποιαδήποτε πολιτική παράταξη ή θρησκευτική φατρία να αποκλείει τον δρόμο και την περιοχή αυτή, που ανήκει σε όλους», έκρινε μέσω Twitter.