Η καταιγίδα Λόρα εξελίχθηκε σε κυκλώνα στον Κόλπο του Μεξικού με ανέμους που πνέουν με ταχύτητα 120 χλμ. την ώρα και απειλεί τις αμερικανικές ακτές όπου οι κάτοικοι ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μια νέα καταστροφή μεσούσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Λόρα αναμένεται να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με ισχυρούς ανέμους και καταιγίδες προσεγγίζοντας σήμερα, Τετάρτη, τις νοτιοδυτικές ακτές της Λουιζιάνας και ένα τμήμα του Τέξας, διευκρίνισαν οι μετεωρολόγοι του Εθνικού Κέντρου Κυκλώνων (NHC).

Το NHC, που εδρεύει στο Μαϊάμι, προειδοποίησε για ξαφνικές πλημμύρες σε περιοχές του Τέξας, της Λουιζιάνας, του ‘Αρκανσο και του Μισισίπι, προτρέποντας χιλιάδες κατοίκους να εκκενώσουν περιοχές πριν από την αναμενόμενη έλευση του κυκλώνα την Πέμπτη.

Ο Λόρα «αναμένεται να φθάσει στην ξηρά ως κυκλώνας κατηγορίας 3. Βεβαιωθείτε ότι έχετε προετοιμαστεί, ότι έχετε όσα χρειάζεστε και να παρακολουθείτε τις τοπικές ειδήσεις για να ενημερώνεστε», έγραψε στο Twitter o Τζον Μπελ ‘Εντουαρντς, ο κυβερνήτης της Λουιζιάνας, απευθυνόμενος στους κατοίκους της πολιτείας.

Στη Νέα Ορλεάνη, η δήμαρχος ΛαΤόγια Κάντρελ κάλεσε τους πολίτες να προετοιμαστούν να αντιμετωπίσουν τους ανέμους, τη βροχή και τις πλημμύρες. «Μην ξεχνάτε την Covid-19 με τις συνέπειες του κυκλώνα», προειδοποίησε μέσω Twitter.

Στη γαλλική συνοικία (“French Quarter”), το ιστορικό κέντρο έχει αδειάσει από τους τουρίστες, σάκοι με άμμο στοιβάχτηκαν μπροστά από τις πόρτες και τα παράθυρα των κτιρίων αποικιακής αρχιτεκτονικής στις προσόψεις των οποίων έχουν τοποθετηθεί σανίδες κόντρα πλακέ για την προστασία τους.

«Δεν ανησυχώ για το νερό που θα πέσει με την καταιγίδα, ανησυχώ για τη βροχή και το γεγονός ότι οι αντλίες δεν λειτουργούν, και αυτό είναι που θα προκαλέσει τις πλημμύρες», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρόμπερτ Ντάναλπ, ιδιοκτήτης καταστήματος και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στον Κόλπο του Μεξικού περισσότερες από εκατό εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου εκκενώθηκαν προληπτικά σταματώντας σχεδόν το 84% της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Οι αμερικανικές ακτές απειλούνται ήδη, σε μικρότερο βαθμό, από τον κυκλώνα Μάρκο που υποβαθμίστηκε σε καταιγίδα το βράδυ της Κυριακής.

Σήμερα το πρωί, απέχοντας 100 χλμ. από τη νοτιοανατολική ακτή της Λουιζιάνας, ο αποδυναμωμένος Μάρκο είχε χάσει την έντασή του και συνοδευόταν από ανέμους 45 χλμ. την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

Το γεγονός ότι δύο κυκλώνες στον Ατλαντικό, ή παρόμοια καιρικά φαινόμενα, ακολουθούν τόσο στενά το ένα το άλλο στον Κόλπο του Μεξικού είναι εξαιρετικά σπάνιο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η εποχή των κυκλώνων στον Ατλαντικό, που επίσημα διαρκεί από την 1η Ιουνίου έως την 30ή Νοεμβρίου, προαναγγέλλεται ιδιαίτερα έντονη φέτος, αναφέρει το NHC.