«Ο κόσμος δεν θα σε συγχωρέσει», είπε στον λευκό ρατσιστή Μπρέντον Ταράντ η πενθούσα μητέρα Maysoon Salama, «Σκότωσες την δική σου ανθρωπιά, δεν μπορώ να σε συγχωρέσω».

Ο Ταράντ είναι και πάλι στο δικαστήριο για να ακούσει την ποινή του, κι έτσι βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπος με τους συγγενείς των θυμάτων του ή ανθρώπους που γλίτωσαν από το μακελειό στα δύο τεμένη του Κράισττσερτς.

Άνθρωποι που έζησαν από πρώτο χέρι τη φρίκη δηλαδή και αναγκάστηκαν ακόμα και κάτω από πτώματα να κρυφτούν για να γλιτώσουν τη σφαγή.

Ο Ταράντ δήλωσε ένοχος για τον φόνο 51 ανθρώπων στην ένοπλη επίθεση που σημειώθηκε τον Μάρτιο του 2019. Οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν μάλιστα πως είχε μαζί του και φιάλες υγραερίου, καθώς το δολοφονικό σχέδιό του προέβλεπε να καούν στο τέλος τα δύο τζαμιά.

Από την ακροαματική διαδικασία δεν έλειπε και η Maysoon Salama, μητέρα 33χρονου δολοφονημένου από τα χέρια του λευκού ρατσιστή, που του είπε «δεν νομίζω πως ο κόσμος θα σε συγχωρήσει για το φριχτό έγκλημά σου».

Ο Ταράντ αντιμετωπίζει ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής της ποινής και συνέχισε να μη δείχνει ίχνος συναισθήματος. Ούτε καν όταν ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με ανθρώπους που είχε τραυματίσει ή χαροκαμένες οικογένειες.

«Μακάρι να φας την αυστηρότερη τιμωρία για τη μοχθηρή σου πράξη σε αυτή τη ζωή και στην άλλη», συνέχισε η μητέρα με δάκρυα στα μάτια.

Από τις μαρτυρίες έγινε σαφές πως ο Ταράντ δεν έκανε διάκριση στα θύματά του, πυροβολώντας ακόμα και παιδιά που ζητούσαν έλεος. Έτσι έκανε κι όταν είδε τον τρίχρονο Mucad Ibrahim γαντζωμένο από το πόδι του πατέρα του, τον σκότωσε «με δύο ακριβείς βολές», όπως είπε στο δικαστήριο ο εισαγγελέας Barnaby Hawes.

Οι δικηγόροι του δράστη περιμένουν πως ο 29χρονος Αυστραλός θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα μπει ισόβια στη Νέα Ζηλανδία χωρίς δυνατότητα αναστολής…