Μπορεί ο ημερήσιος απολογισμός των νεκρών από κορονοϊό στη Βραζιλία να μειώθηκε, όμως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σημείωσαν σημαντική αύξηση.

Το υπουργείο Υγείας της χώρας της Λατινικής Αμερικής ανακοίνωσε το Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 892 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 50.032 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα ανέρχεται ως εδώ σε 114.250 νεκρούς επί συνόλου 3.582.362 μολύνσεων, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, που μεγάλο μέρος της βραζιλιάνικης επιστημονικής κοινότητας θεωρεί υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα στον κόσμο από την πανδημία, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Αυξημένοι αριθμοί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες ώρες κατέγραψε άλλους 644 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 6.482 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ως αυτό το στάδιο έφθασε πλέον τους 60.254 νεκρούς επί συνόλου 556.216 μολύνσεων. Πρόκειται για τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από αυτόν της Βραζιλίας.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν δηλώσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στη χώρα μάλλον στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Μόνο «εισαγόμενα» κρούσματα στην Κίνα

Κανένα νέο κρούσμα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 οφειλόμενο σε εντόπια μετάδοση δεν εντοπίστηκε χθες Σάββατο στην ηπειρωτική Κίνα, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Εντοπίστηκαν ωστόσο 12 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στην χώρα μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν από το εξωτερικό, πρόσθεσε το υπουργείο στο ημερήσιο ενημερωτικό δελτίο του για την επιδημιολογική κατάσταση. Το υπουργείο χρησιμοποιεί τον όρο «εισαγόμενα» για τα κρούσματα αυτά.

Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη 44 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 422 ασθενείς, οι 16 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, κατά τα επίσημα στοιχεία. Συνολικά, ως χθες είχαν ιαθεί 79.895 άνθρωποι, πάντα σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.951 επιβεβαιωμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.

Πάνω από 200.000 μολύνσεις στο Ιράκ

Το Ιράκ, όπου καταγράφονται πλέον 4.000 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καθημερινά κατά μέσον όρο, ξεπέρασε χθες το όριο των 200.000 μολύνσεων, ενώ το σύστημα υγείας έχει γονατίσει εδώ και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας, 201.050 Ιρακινοί έχουν προσβληθεί αφότου εντοπίστηκε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του SARS-CoV-2 στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου, εκ των οποίων 6.353 υπέκυψαν στην COVID-19, ενώ 143.393 κρίθηκε πως αποθεραπεύθηκαν.

Παρά την απότομη αύξηση του ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, η Βαγδάτη, αντιμέτωπη με τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της χώρας, αποφάσισε πρόσφατα την άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι αρχές δεν επιβάλλουν πλέον παρά μόνο νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας, που έχει μειωθεί σε μερικές ώρες, ενώ άνοιξαν τα αεροδρόμια. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν επισήμως κλειστά για τους ταξιδιώτες, πάντως όχι για τα αγαθά.

Στην ιερή πόλη Καρμπάλα (νότια), άρχισαν την Παρασκευή οι εκδηλώσεις του μήνα πένθους, του Μουχάραμ, κατά τη διάρκεια των οποίων γίνονται μαζικές συγκεντρώσεις πιστών, γεγονός που εγείρει φόβους για έξαρση της πανδημίας.

Η κατάσταση ασκεί ολοένα μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας του Ιράκ, που είναι ήδη αντιμέτωπο με χρόνια έλλειψη γιατρών, φαρμάκων και νοσοκομειακών κλινών, εδώ και δεκαετίες.

Το Ιράκ γειτονεύει με το Ιράν, τη χώρα της Μέσης Ανατολής που υφίσταται το βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού, με 20.200 θανάτους καταγεγραμμένους επισήμως.

Επιπλέον 12 θάνατοι στην Αίγυπτο

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Σάββατο το βράδυ ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 89 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμό που είναι ο χαμηλότερος από την 4η Απριλίου.

Το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό στη χώρα έφθασε έτσι τους 97.237.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που καταγράφηκαν λιγότερα από 100 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό από την 4η Απριλίου, κατά τα επίσημα στοιχεία.

Ακόμη 12 ασθενείς υπέκυψαν το ίδιο διάστημα στην COVID-19, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 5.243, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα, ακόμη 800 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν ιαθεί να αυξάνεται στους 65.118, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Άλλοι 10 θάνατοι στο Ισραήλ

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 10 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 1.217 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα έφθασε τους 819 νεκρούς επί συνόλου 101.933 διαγνωσμένων μολύνσεων.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκε από τους 390 στους 398. Στα νοσοκομεία έχουν εισαχθεί συνολικά 824 άνθρωποι.

Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 22.463.

Στον αντίποδα, 866 άνθρωποι κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που έχουν ιαθεί να ανέρχεται πλέον σε 78.651.