Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν άλλοι 1.054 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 30.355 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει τους 113.358 νεκρούς επί συνόλου 3.532.330 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού στην υφήλιο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Πάντως χθες ο Μάικ Ράιαν, κορυφαίο στέλεχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) αρμόδιο για υγειονομικές κρίσεις, εκτίμησε ότι η καμπύλη της εξάπλωσης στη Βραζιλία μοιάζει να επιπεδοποιείται, αν όχι να μπαίνει σε καθοδική τροχιά.

Ο Ράιαν πρόσθεσε ότι καθώς ο αριθμός των μολύνσεων που εντοπίζονται σε εβδομαδιαία βάση έχει σταθεροποιηθεί και ο ρυθμός αναπαραγωγής μειώνεται, οι μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στα νοσοκομεία θα υφίστανται λιγότερη πίεση.

«Γενικά, η τάση στη Βραζιλία είναι σταθερή ή πτωτική (…) αυτό χρειάζεται να συνεχιστεί», τόνισε το στέλεχος του ΠΟΫ. «Καταγράφεται σαφής πτωτική τάση σε πολλές περιοχές της Βραζιλίας. Το ερώτημα είναι (…) μπορεί να συνεχιστεί αυτό;» διερωτήθηκε ο Ράιαν.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου δέχεται σφοδρές επικρίσεις στην πατρίδα του και στο εξωτερικό για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση. Ο Μπολσονάρου υποβαθμίζει την πανδημία, χαρακτηρίζει την COVID-19 «γριπούλα» κι εμφανίζεται συχνά δημόσια χωρίς μάσκα, παρότι προσβλήθηκε ο ίδιος. Όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφο για τον τεράστιο αριθμό θανάτων στη χώρα εξαιτίας της πανδημίας, απάντησε «και τι μ’ αυτό;».

Ο Μάικ Ράιαν είπε ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά στη Βραζιλία, επιμένοντας πως αν οι μεγάλες χώρες, όπως αυτή, οι ΗΠΑ και η Ινδία έθεταν υπό έλεγχο την κατάσταση, θα συνέβαλαν καίρια η κρίση να αποκλιμακωθεί παγκοσμίως. «Οποιαδήποτε επιτυχία για τη Βραζιλία είναι επιτυχία για όλο τον κόσμο», εξήγησε.

Ωστόσο, επέμεινε πως χρειάζεται προσοχή. Η Βραζιλία είναι αχανής χώρα, πολλά τμήματά της καταγράφουν ακόμη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ οι μολύνσεις κυμαίνονται ως ακόμη και τις 60.000 ημερησίως κι οι θάνατοι ασθενών παραμένουν πάνω από τους 1.000 ανά εικοσιτετράωρο, θύμισε το στέλεχος του ΠΟΫ.

Μεξικό: 504 και 5.928 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 504 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 5.928 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων ως αυτό το στάδιο ανέρχεται σε 59.610 νεκρούς επί συνόλου 549.734 μολύνσεων.

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης έχουν τονίσει επανειλημμένα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότερος από τις περιπτώσεις που έχουν επιβεβαιωθεί με εργαστηριακές εξετάσεις.

Αίγυπτος: 19 θάνατοι και 123 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλους 19 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 123 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα ανέρχεται πλέον σε 5.231 νεκρούς επί συνόλου 97.148 μολύνσεων, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Το υπουργείο επισήμανε ότι πρόκειται για την 20ή ημέρα που τα κρούσματα παρέμειναν κάτω από τα 200. Οι περιπτώσεις μόλυνσης άρχισαν να ξεπερνούν τις 200 ημερησίως την 23η Απριλίου και ο ρυθμός εξάπλωσης της πανδημίας θεωρείται πως έφθασε στην κορύφωσή του στην Αίγυπτο την 19η Ιουνίου, όταν επιβεβαιώθηκαν 1.774 κρούσματα σε 24 ώρες.

Παράλληλα, ακόμη 856 ασθενείς κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Το σύνολο των ανθρώπων που έχει κριθεί πως ιάθηκαν στην Αίγυπτο έφθασε τους 64.318.

ΗΑΕ: Ένας θάνατος και 391 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε άλλα 391 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των περιπτώσεων στη χώρα να φθάνει τις 66.193.

Σύμφωνα με το υπουργείο, όλοι οι ασθενείς που διαπιστώθηκε πως προσβλήθηκαν το προηγούμενο 24ωρο βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση.

Το ίδιο διάστημα, άλλος ένας ασθενής υπέκυψε στην COVID-19, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στα ΗΑΕ να φθάνει τους 370 νεκρούς.

Στον αντίποδα, ακόμη 143 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία, με το σύνολο τους να ανέρχεται πλέον σε 58.296, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Τα ΗΑΕ ήταν ανάμεσα στα πρώτα κράτη στην περιφέρεια του Κόλπου που ανακοίνωσαν τον εντοπισμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Κίνα: 22 κρούσματα σε 24 ώρες, όλα «εισαγόμενα»

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή ενημερώθηκε για τον εντοπισμό 22 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, ήτοι ισάριθμων με την προηγουμένη, και επίσης όπως την προηγουμένη όλων τους «εισαγόμενων», κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί το Πεκίνο όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που διαπιστώνεται ότι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό αφού εισέλθουν στην κινεζική επικράτεια.

Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ακόμη 59 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν το προηγούμενο 24ωρο και τους δόθηκαν εξιτήρια από τα νοσοκομεία. Συνεχίζουν να νοσηλεύονται 454 ασθενείς, οι 19 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου ο κορονοϊός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 — ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος από τον Μάιο — επί συνόλου 84.939 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.