Χάος στη Λευκορωσία: Νοθεία βλέπει η Γερμανία στις εκλογές, επίθεση στους διαδηλωτές από τον απερχόμενο πρόεδρο

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η βία», σημειώνει η Πολωνία


ΚΟΣΜΟΣ
15:27
10/08/2020
Χάος στη Λευκορωσία: Νοθεία βλέπει η Γερμανία στις εκλογές, επίθεση στους διαδηλωτές από τον απερχόμενο πρόεδρο
loading

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις, οι οποίες κατεστάλησαν βίαια, κατά της αμφιλεγόμενης επανεκλογής του στις χθεσινές προεδρικές εκλογές, είναι «τηλεκατευθυνόμενες» από το εξωτερικό και επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψει «να διχαστεί» η χώρα του.

«Καταγράψαμε κλήσεις από το εξωτερικό. Από την Πολωνία, τη Βρετανία και την Τσεχική Δημοκρατία υπήρξαν κλήσεις για να τηλεκατευθύνουν, συγχωρήστε την έκφραση, τα πρόβατά μας», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κουκλοπαίχτες στην Τσεχία» έδωσαν εντολή στην αντιπολίτευση «να οδηγήσει τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους και να ζητήσουν διαπραγματεύσεις για μια μεταβίβαση της εξουσίας».

Η αντιπολιτευόμενη υποψήφια Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα απέρριψε νωρίτερα σήμερα τα επίσημα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών, σύμφωνα με τα οποία ο Λουκασένκο κατήγαγε μια συντριπτική νίκη, καταγγέλλοντας νοθεία και σημείωσε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν.

«Η απάντηση θα είναι ανάλογη. Δεν θα επιτρέψουμε να διχαστεί η χώρα», πρόσθεσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τις οποίες επικαλείται το Belta.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις για νοθεία στις προεδρικές εκλογές που έγιναν στη Λευκορωσία, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας μετά την ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή της Λευκορωσίας ότι ο απερχόμενος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κέρδισε τις εκλογές εξασφαλίζοντας το 80% των ψήφων.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ σημείωσε κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι δεν τηρήθηκαν οι ελάχιστες προδιαγραφές στην ψηφοφορία και πρόσθεσε ότι η ΕΕ έχει συνομιλίες όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας που πέρασε πραγματοποιήθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε διαμαρτυρία για την επανεκλογή στην προεδρία του Λουκασένκο, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια. Η καταστολή των διαδηλώσεων στο Μινσκ προκάλεσε τον τραυματισμό πολλών δεκάδων ανθρώπων και έναν θάνατο, σύμφωνα με μη κυβερνητικές οργανώσεις της Λευκορωσίας.

Η γερμανική κυβέρνηση καταδίκασε σήμερα «την χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις της χώρας», όπως και τις «πολλές συλλήψεις, κυρίως δημοσιογράφων». Περίπου 3.000 αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συνελήφθησαν, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, το οποίο διέψευσε πως έχει καταγραφεί νεκρός.

Το Βερολίνο εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τους «περιορισμούς στην πρόσβαση στο Ίντερνετ» στη Λευκορωσία, τους οποίους μέσα της αντιπολίτευσης της χώρας χαρακτηρίζουν σκόπιμο ελιγμό των αρχών για να φιμώσουν την αντιπολίτευση.

«Υπό το πρίσμα των περιστάσεων, είναι λυπηρό το γεγονός ότι η Λευκορωσία δεν προσέφερε καμία δυνατότητα στους διεθνείς παρατηρητές να κάνουν τη δουλειά τους», σημείωσε εξάλλου το Βερολίνο.

Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτρέψει την χρήση βίας από τις αρχές στη Λευκορωσία, δήλωσε παράλληλα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς.

«Η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση για να αποτραπεί η πιθανή χρήση βίας στη Λευκορωσία», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, κατά την οποία πρόσθεσε ότι ελπίζει πως δεν θα είναι απαραίτητη η επιβολή κυρώσεων, αν και δεν απέκλεισε την επιλογή αυτή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει