Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τριμπούνα» της Πρίστινα, ανακρίθηκε από τον Κλιντ Ουίλιαμσον, επικεφαλής της ειδικής ομάδας που ερευνά τους ισχυρισμούς του ειδικού εισηγητή του Συμβουλίου της Ευρώπης για εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.

Ο εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Πρίστινα είχε συνομιλία με τον Χασίμ Θάτσι με την ιδιότητα υποκειμένου έρευνας, αναφέρεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, χθες, στο γραφείο του ανέκρινε ο εισαγγελέας που ερευνά τα εγκλήματα, που αναφέρονται στην έκθεση του Ντικ Μάρτι.

Πηγές της «Τριμπούνα» εξήγησαν ότι ο Χασίμ Θάτσι δεν συναντήθηκε με τον κ. Ουίλιαμσον με την ιδιότητα του πρωθυπουργού του Κοσόβου, αλλά ως υποκείμενο της έρευνας που διεξάγει ο εισαγγελέας.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι, «το γεγονός ότι ο κ. Θάτσι ανακρίθηκε δεν σημαίνει ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του» τονίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας.

Εν τω μεταξύ, ανώτατος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται στο δημοσίευμα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι ο εισαγγελέας Κλιντ Ουίλιαμσον δεν έχει εντολή να αποφασίσει για την ίδρυση Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναλάβει οι υποθέσεις εγκλημάτων πολέμου που φέρονται να διαπράχθηκαν από τον «Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου».

Έχει λάβει εντολή να διεξάγει έρευνα και όχι να αποφασίζει για μελλοντικές διαδικασίες που αφορούν την εκδίκαση συγκεκριμένων υποθέσεων, ανέφερε.

Στο δημοσίευμα της «Τριμπούνα» σημειώνεται ότι έως τον Ιούνιο θα ιδρυθεί το δικαστήριο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ειδικής ομάδας ερευνών SITF, ο κ. Ούλιαμσον κατά την παραμονή του στο Κόσοβο συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Δικαιοσύνης, Χαϊρεντίν Κούτσι, τον επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ (UNMIK) Φαρίντ Ζαρίφ, τον ειδικό εκπρόσωπο της ΕΕ Σάμουελ Ζμπόγκαρ και τον επικεφαλής της Eulex Μπερτ Μπόρχαρτ.