Οι διαδηλωτές που κατέκλυσαν την Πλατεία Maidan για να τα βάλουν με τις ουκρανικές Αρχές και να ανατρέψουν τον πρόεδρο Yanukovych μάχονταν με κάτι περισσότερο από τα γνωστά «όπλα» του λαού, όπως καδρόνια, πέτρες και σφυριά.

Τα ευφάνταστα χειροποίητα όπλα απαθανατίστηκαν στη σειρά φωτογραφιών του Tom Jamieson και δείχνουν τον βαθμό αποφασιστικότητας του κόσμου να αντιπαρατεθεί με τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Κι ενώ οι συνάδελφοί του έκαναν τα πάντα για να συλλάβουν επικά στιγμιότυπα από τις μάχες της πρώτης γραμμής, ο φωτογράφος Jamieson περιδιάβαινε τις κατεχόμενες ζώνες για να δει τι όπλα κουβαλούσαν οι διαδηλωτές στα δισάκια τους.

Κι αν τα αυτοσχέδια όπλα μοιάζουν να έχουν ξεπηδήσει από ταινία του «Mad Max», είναι γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται!

Πάμε λοιπόν να περιηγηθούμε στα ζοφερά γεγονότα της Ουκρανίας με όχημα τα μέσα μάχης του απλού λαού κόντρα στην κυβερνητική αυθαιρεσία…


Ρόπαλο με καρφιά στην άκρη. Η επιγραφή γράφει «Ternopil», που είναι πόλη της Δυτικής Ουκρανίας.


Σύμφωνα με τον Jamieson, κάθε διαδηλωτής φορούσε κράνος και διέθετε οπλισμό κάθε είδους, ακόμα και εργαλεία.


Όσο κτηνώδη κι αν μοιάζουν τα όπλα αυτά βέβαια, είναι στην ουσία μεσαιωνικά σε σχέση με τις δυνάμεις ασφαλείας. Τι μπορεί να συγκριθεί με το πιστόλι της αστυνομίας;


Απομεινάρια χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, που κρατούσαν οι διαδηλωτές περιχαρείς, καθώς δεν κατάφεραν να τους βγάλουν εκτός παιχνιδιού.


«Εκεί που ήσουν έτοιμος να φωτογραφίσεις ένα αυτοσχέδιο όπλο», λέει ο φωτογράφος, «ερχόταν ο άλλος και σου έλεγε “Όχι, δεν θες να τραβήξεις αυτό, έλα μαζί μου, θες να φωτογραφίσεις αυτό καλύτερα”». Ήταν θέμα περηφάνιας, ποιος διέθετε το μεγαλύτερο και καλύτερο αυτοσχέδιο μαραφέτι!


Τα σημάδια και οι επιγραφές σε κάθε όπλο εξιστορούν τα δικά τους κατορθώματα, που συνήθως είχαν να κάνουν με τον ξυλοδαρμό αστυνομικών.


Το κράνος του συγκεκριμένου διαδηλωτή είναι ζωγραφισμένο με την εικόνα του Αγίου Μιχαήλ, δίπλα στο λάβαρο της Ουκρανίας.


Οι πανταχού παρούσες πέτρες, που εκσφενδονίζονταν με το χέρι ή με ειδικές συσκευές, ήταν αποθηκευμένες σε νευραλγικά σημεία του αγώνα με τις κρατικές δυνάμεις.


Παρά την ακατέργαστη φύση των όπλων, οι διαδηλωτές διατήρησαν πειθαρχημένα τις γραμμές τους και χωρίς την επιχειρησιακή αυτή οργάνωση δεν θα ήταν δυνατό να αντισταθούν πετυχημένα στις πάνοπλες δυνάμεις καταστολής.


Κάθε διαδηλωτής πόζαρε με καμάρι δίπλα στο όπλο του, γεγονός που συνέβαλε σε μοναδικές φωτογραφικές συνθέσεις.


Υπήρχαν βέβαια και πιο προωθημένα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν από τον κόσμο…


Στο γκλομπ, το αυτοκόλλητο παρουσιάζει τον πρώην πρόεδρο Yanukovych πίσω από τα κάγκελα. Στην επιγραφή διαβάζουμε: «Ο Yanukovych συλλαμβάνεται».


Ο «ειρηνοποιός». Η επιγραφή που τα λέει όλα…


Εδώ διαβάζουμε: «Δόξα στην Ουκρανία».


Η επιγραφή πάνω στο ρόπαλο δηλώνει: «Για την Ουκρανία και για καλή τύχη, πόλη του Κιέβου».


Οι φωτογραφίες της σειράς τραβήχτηκαν σε διάφορα μέρη της κατεχόμενης ζώνης. Ο Jamieson και ο βοηθός του έστηναν επιτόπου και στα γρήγορα ένα μαύρο ύφασμα ως φόντο και απαθανάτιζαν το στιγμιότυπο στο φυσικό φως.


Στο όπλο διαβάζουμε: «Ναύτης του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας»…