Ο Νετανιάχου εξέφρασε τη λύπη του δηλώνοντας: «Το Ισραήλ λυπάται για τον θάνατο του δικαστή Ράεντ Ζάιτερ και εκφράζει τα συλλυπητήριά του στον λαό και την κυβέρνηση της Ιορδανίας». Οι δηλώσεις Νετανιάχου έγιναν μια μέρα μετά τη δολοφονία του ιορδανού-παλαιστίνιου δικαστή από ισραηλινούς στρατιώτες σε ένα συνοριακό πέρασμα μεταξύ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και της Ιορδανίας.

Ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι το Ισραήλ αποδέχθηκε το αίτημα της Ιορδανίας να δημιουργηθεί «μια κοινή ομάδα» για να ερευνήσει το συμβάν.

Σύμφωνα με τα πρώτα πορίσματα της έρευνας, ο 38άχρονος δικαστής Ζάιτερ βρισκόταν στο συνοριακό πέρασμα της Γέφυρας Άλενμπι και κατευθυνόταν προς τη Δυτική Όχθη όταν αρχικά φέρεται ότι προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη και συνέχεια αποπειράθηκε να τον «στραγγαλίσει», προτού δεχθεί τους θανάσιμους πυροβολισμούς.

«Ένας Παλαιστίνιος προσπάθησε να αποσπάσει το όπλο ενός ισραηλινού στρατιώτη, αναγκάζοντας τους άλλους στρατιώτες που ήταν παρόντες να απαντήσουν πυροβολώντας τον στα πόδια. Ο ύποπτος στη συνέχεια άρχισε να στραγγαλίζει τον στρατιώτη αναγκάζοντας τους συναδέλφους του να ανοίξουν πυρ ξανά», αναφέρει ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο Ζάιτερ που κατάγεται από τη Νάμπλους στη βόρεια Δυτική Όχθη, την οποία εγκατέλειψε το 2011, εργαζόταν ως δικαστής στο Αμάν.

Χθες Δευτέρα, ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών Νάσερ Τζούντεχ κάλεσε τον ισραηλινό επιτετραμμένο στην Ιορδανία για να του εκφράσει «την έντονη καταδίκη» της χώρας του για τη δολοφονία του δικαστή.

«Η κυβέρνηση της Ιορδανίας αναμένει την πλήρη έκθεση των ισραηλινών αρχών για το συμβάν. Η Ιορδανία επιθυμεί τη διεξαγωγή έρευνας χωρίς καθυστέρηση», είχε προσθέσει ο Τζούντεχ.

Περίπου 200 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες μπροστά από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ιορδανία ζητώντας την απέλαση του πρεσβευτή και καταγγέλλοντας τη συμφωνία ειρήνευσης μεταξύ των δύο χωρών που συνήφθη το 1994.