Ο νέος εκλογικός νόμος που θα ισχύσει για την ιταλική βουλή αναμένεται να εγκριθεί σήμερα το βράδυ ή το αργότερο μέχρι αύριο το πρωί.

Ο νόμος αυτός προβλέπει ότι όποια συμμαχία κομμάτων καταφέρει να ξεπεράσει το 38% των ψήφων, θα μπορεί να λαμβάνει «πριμ εδρών» της τάξης του 15%.

Αν καμία συμμαχία πολιτικών δυνάμεων δεν υπερβεί το όριο του 38% στις βουλευτικές εκλογές, θα διεξάγεται δεύτερος γύρος.

Η μεταρρύθμιση αυτή θα ισχύσει μόνον για την βουλή και όχι για την γερουσία, η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Ρέντσι, θα πρέπει να μετατραπεί σε «σώμα της τοπικής αυτοδιοίκησης», με σχεδόν μηδενικό κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έχει ωστόσο προκύψει ένα νέο πολιτικό θέμα, διότι μέχρι αυτή την στιγμή η βουλή δεν εγκρίνει την υιοθέτηση των «ποσοστώσεων» για την παρουσία των γυναικών στα εκλογικά ψηφοδέλτια.

Σύμφωνα με την αρχική πρόταση, οι ποσοστώσεις έφθαναν το 50% των υποψηφιοτήτων. Στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη ενέκριναν την πρόταση 236 βουλευτές, ενώ κατά τάχθηκαν 278.

Η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτίνων όλων των κομμάτων υπερψήφισαν το μέτρο. Η πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι απηύθυνε δημόσια έκκληση για την έγκρισή του.

Στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια όμως διατείνονται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορούσε να καταργηθεί πολύ εύκολα στο μέλλον, διότι παρουσιάζει έχει διατάξεις που κρίνουν αντισυνταγματικές. «Αντισυνταγματικό είναι να μην μας επιτρέπεται η πρόσβαση στην πολιτική», απάντησαν όμως βουλευτίνες του ίδιου του δεξιού αυτού κόμματος.

«Θα προσπαθήσουμε να κερδίσουμε την μάχη αυτή των ποσοστώσεων. Αν δεν τα καταφέρουμε, όμως, οι Ιταλοί πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι στο Δημοκρατικό Κόμμα, ήδη εφαρμόζονται», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.