Άκρως εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες που δόθηκαν από την προσθαλάσσωση της κάψουλας SpaceX στον Κόλπο του Μεξικού την Κυριακή (02/08), με δύο Αμερικανούς αστροναύτες προερχόμενοι από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό να γυρνούν με ασφάλεια στη Γη και την πρώτη αποστολή της ιδιωτικής εταιρίας που έχει συνάψει συμβόλαιο με τη NASA να στέφεται με επιτυχία.

«Καλωσορίσατε στη Γη, και ευχαριστούμε που ταξιδέψατε με τη SpaceX», ανακοίνωσε ο διευθυντής της πτήσης στους αστροναύτες, οι οποίοι με τη σειρά τους αποκρίθηκαν αμέσως.

Η κάψουλα Dragon προσθαλασσώθηκε ανοικτά της Πενσακόλα της Φλόριντα, όπως είχε προβλεφθεί στις 14:48 (21:48 ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με εικόνες που μεταδόθηκαν απευθείας, αφού διαπέρασε χωρίς κάποιο σοβαρό ζήτημα την ατμόσφαιρα της Γης.

Τέσσερα μεγάλα αλεξίπτωτα επιβράδυναν την κάθοδο της κάψουλας, που αναμένεται να ανακτηθεί γρήγορα από ένα σκάφος της SpaceX.

«Συγχαρητήρια στις ομάδες της NASA και της SpaceX για την απίστευτη δουλειά που κατέστησε δυνατή αυτήν τη δοκιμαστική πτήση. Είναι μια απόδειξη για το τι μπορούμε να πετύχουμε όταν συνεργαζόμαστε για να κάνουμε κάτι που κάποτε φάνταζε αδύνατο. Οι συνεργάτες είναι το κλειδί για το πώς να προχωράμε πιο μακριά από ποτέ και να κάνουμε τα επόμενα βήματα για τολμηρές αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής της NASA, Τζιμ Μράιντενσταϊν.

Το όχημα του Space X, η κάψουλα Crew Dragon, είναι ένα εντελώς διαφορετικό όχημα από τον προκάτοχό του, το Διαστημικό Λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το δεύτερο στηριζόταν σε γιγάντιους πυραύλους ώθησης, τοποθετημένους περιμετρικά του, ώστε να μεταφέρει τους αστροναύτες από τη Γη στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Το Crew Dragon είναι σαφώς μικρότερο σε μέγεθος και εκτοξεύθηκε όντας στην κορυφή ενός πυραύλου. Μοιάζει, δε, περισσότερο στο ρωσικό Soyuz.

Ίσως το πιο εντυπωσιακό από τη διαδικασία της προσθαλάσσωσης να ήταν η στιγμή που οι επιβαίνοντες στην κάψουλα βγήκαν από αυτήν, για να ολοκληρώσουν με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη τους περιπέτεια στο διάστημα, η οποία ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε πίσω στη Γη, ή για την ακρίβεια… στη θάλασσα.