Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε σήμερα ότι οι φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στη Κριμαία και δείχνουν στρατιωτικά οχήματα με ρωσικές πινακίδες και το βίντεο ενός ένοπλου άνδρα που δηλώνει ότι είναι Ρώσος είναι «μια προβοκάτσια» και «μια ανοησία».

«Προφανώς πρόκειται για μια προβοκάτσια», απάντησε ο Σόιγκου, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, ερωτηθείς για τις φωτογραφίες αυτές τεθωρακισμένων οχημάτων με ρωσικές πινακίδες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ αυτών στην εφημερίδα της αντιπολίτευσης The New Times.

Επίσης ο ρώσος υπουργός χαρακτήρισε «ανοησία» το βίντεο που ανέβηκε στο YouTube από τον ουκρανικό ιστότοπο UkrStream.tv και μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, στο οποίο ένας άνδρας με στολή παραλλαγής δηλώνει στα ρωσικά ότι είναι Ρώσος.

«Διεξάγουμε μια επιχείρηση ασφαλείας ώστε να μην πραγματοποιηθεί μια τρομοκρατική επίθεση», πρόσθεσε ο άνδρας αυτός στο βίντεο. Πίσω από αυτόν φαίνονται πολλοί ένοπλοι, κανείς εκ των οποίων δεν φορά διακριτικά, και στρατιωτικά φορτηγά.

Ο Σόιγκου σημείωσε εξάλλου ότι «δεν έχω καμία ιδέα» για ποιο λόγο οι δυνάμεις, τις οποίες χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε χαρακτηρίσει «τοπικές ομάδες αυτοάμυνας», θα μπορούσαν να μετακινούνται με τεθωρακισμένα οχήματα Lynx ή Tigre, τα οποία χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος gazeta.ru ανέφερε σε χθεσινό ρεπορτάζ του ότι «κοντά στη Συμφερόπολη, στο χωριό Τσιστενκόι, υπάρχουν 30 Lynx».