Ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια απειλή επιβολής κυρώσεων από πάρα πολλές πλευρές, ωστόσο ο ίδιος είναι της γνώμης ότι θα πρέπει τώρα να δοθεί ακόμη μία ευκαιρία στο διάλογο.

Μιλώντας τη Δευτέρα στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, πρόσθεσε ότι αυτό το έργο πρέπει να το αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), στους οποίους συμμετέχει η Ρωσία.

Ο αρχηγός της αυστριακής διπλωματίας χαρακτήρισε ως «επικίνδυνη προς ανάφλεξη και δραματική» την κατάσταση στην Ουκρανία και εξέφρασε την ελπίδα η Ρωσία να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης και να καταβάλει προσπάθειες για μια ειρηνική λύση, καθώς «κανείς μας δεν θέλει πόλεμο», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε σαφώς τη στάση της Ρωσίας, ωστόσο δεν υπάρχουν πολύ περισσότερες δυνατότητες και μια στρατιωτική απάντηση θα ήταν λάθος, διότι η ΕΕ είναι ένας οργανισμός της ειρήνης.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε τέλος πως «ο Ψυχρός Πόλεμος» πρέπει να παραμείνει εκεί που είναι η θέση του, δηλαδή στα βιβλία της ιστορίας.