Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασαν σήμερα τα 4 εκατομμύρια, καθώς καταγράφονται κάθε ώρα 2.600 νέες μολύνσεις, κατά μέσο όρο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters.

Αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ, στις 21 Ιανουαρίου, ο ρυθμός των μολύνσεων επιταχύνθηκε πολύ γρήγορα. Χρειάστηκαν 98 ημέρες για να φτάσουν τα κρούσματα το 1 εκατομμύριο, άλλες 43 ημέρες για να διπλασιαστούν, μόλις 27 ημέρες για να ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια και 16 ημέρες για τα 4 εκατομμύρια – με ρυθμό 43 νέων κρουσμάτων το λεπτό.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που μέχρι πρότινος ήταν απρόθυμος να φορέσει μάσκα δημοσίως, άλλαξε τόνο αυτήν την εβδομάδα και ενθάρρυνε τους Αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιούν προστατευτικές μάσκες.

Αυξήθηκε η ανεργία μέσα σε μία εβδομάδα, μετά το κλείσιμο επιχειρήσεων

Οι εγγραφές στο ταμείο ανεργίας αυξήθηκαν και πάλι την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, καθώς πολλές Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναστείλουν την οικονομική δραστηριότητά τους λόγω της έκρηξης των νέων κρουσμάτων Covid-19, όπως συμπεραίνεται από τα δεδομένα που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας.

Μεταξύ 12-18 Ιουλίου κατατέθηκαν λίγο πάνω από 1,4 εκατομμύριο νέα αιτήματα για επιδόματα ανεργίας, από 1,307 εκατ. την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές υπολόγιζαν ότι η ανεργία θα μειωνόταν και εκτιμούσαν ότι οι νέες εγγραφές θα ήταν γύρω στο 1,285 εκατομμύριο.

Είναι η πρώτη φορά που η ανεργία αυξάνεται αφότου ξεκίνησε η σταδιακή, αργή μείωσή της, στις αρχές Απριλίου. Στα τέλη Μαρτίου είχε σημειωθεί ιστορικό ρεκόρ, καθώς εγγράφηκαν στο ταμείο ανεργίας 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι μέσα σε μία εβδομάδα.

Συνολικά, κάτι λιγότερο από 16,2 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι γραμμένοι στο ταμείο ανεργίας. Τα στοιχεία αυτά ωστόσο ανακοινώνονται με καθυστέρηση μίας εβδομάδας και κατά συνέπεια δεν περιλαμβάνουν νέο κλείσιμο εμπορικών καταστημάτων και εστιατορίων σε πολλές περιοχές. Αν προστεθούν και οι άνθρωποι εκείνοι το εισόδημα των οποίων μειώθηκε ή δεν ήταν μισθωτοί και αναγκάστηκαν να σταματήσουν την επαγγελματική δραστηριότητά τους, πάνω από 31 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν σήμερα κάποιου είδους βοήθεια από το κράτος.

Η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ διάκειται ευνοϊκά στην πιθανότητα παράτασης της παροχής επιδομάτων στους ανέργους. Θέλει όμως να περιοριστεί το ποσό στο 70% του μισθού τους, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, αντί για 600 δολάρια την εβδομάδα που λαμβάνουν σήμερα, επιπροσθέτως της τυχόν άλλης βοήθειας που παίρνουν από την Πολιτεία τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.