Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Ρουμανία αυξήθηκε σε αριθμό ρεκόρ για δεύτερη συνεχή ημέρα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές δηλώνουν ότι μπορεί να επιβάλουν καραντίνα σε τοπικό επίπεδο, θέτοντας δεκάδες μικρές πόλεις σε περιορισμό.

Και άλλες χώρες στη νότια Ευρώπη και στα Βαλκάνια είχαν αύξηση των νέων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, εντείνοντας τον συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η Ρουμανία ανακοίνωσε 1.112 νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν σε 41.275 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα από τότε που η πανδημία εμφανίστηκε στη χώρα, στα τέλη Φεβρουαρίου. Η χώρα μετρά 2.126 θανάτους.

Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ρουμανία έχει παρατείνει την κατάσταση συναγερμού μέχρι τα μέσα του Αυγούστου και αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους Ρουμάνους.

Ένα νομοθετικό κενό που επέτρεπε σε χιλιάδες ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να μην νοσηλεύονται καθόλου κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου ήταν εν μέρει υπεύθυνο για την αύξηση αυτή. Το κενό επιλύθηκε, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάνθηκε στις αρχές Ιουλίου πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αποφασίζει για τη νοσηλεία ή την απομόνωση ανθρώπων με βάση διατάγματα του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μόνο με νόμο που θα έχει εγκριθεί από το κοινοβούλιο, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την Τρίτη.

Άλλος λόγος για την αύξηση των κρουσμάτων είναι μια σχετική έλλειψη συμμόρφωσης στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης και τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το πρώην κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απέτυχε να περιορίσει την πανδημία.

2.615 νέα κρούσματα σε μια ημέρα στην Ισπανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ισπανία αυξήθηκε κατά 2.615 σήμερα, ενώ η χώρα αγωνίζεται να περιορίσει μια έκρηξη των νέων εστιών λοιμώξεων που εμφανίστηκαν από τότε που η ήρθη η αυστηρή καραντίνα πριν από έναν μήνα.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν ένα σύνολο 270.166 κρουσμάτων σήμερα από 267.551 που ήταν χθες. Άλλες 16.410 λοιμώξεις καταγράφηκαν τις τελευταίες 14 ημέρες, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Αυστηροποιούνται τα μέτρα μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο Βέλγιο

Η Βελγίδα πρωθυπουργός Σοφί Βιλμές ανακοίνωσε σήμερα την ενίσχυση, από το ερχόμενο Σάββατο, των μέτρων απέναντι στην αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, καθιστώντας υποχρεωτική τη χρήση μάσκας «σε όλους τους πολυσύχναστους χώρους»: αγορές, παλαιοπωλεία, εμπορικούς δρόμους, ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφέ.

Αυτές οι «πολυσύχναστες» ζώνες θα πρέπει να προσδιοριστούν από τις τοπικές αρχές.

Σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, η χρήση μάσκας δεν θα είναι υποχρεωτική για τους πελάτες που κάθονται σε τραπέζια.

Η μάσκα ήταν ήδη υποχρεωτική από τις 11 Ιουλίου στα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τους χώρους λατρείας ή ακόμη τα μουσεία και τις βιβλιοθήκες.

«Η ανακοίνωση της αυστηροποίησης των κανόνων είναι ένα σκληρό χτύπημα στο ηθικό μας, αλλά προτιμάμε να λάβουμε μέτρα σήμερα παρά να το μετανιώσουμε αύριο», είπε η Βελγίδα πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τη χρήση μάσκας, η Βιλμές ανακοίνωσε πως «οι εκθέσεις δεν θα μπορούν ακόμη να επαναλάβουν τη λειτουργία τους». «Προβλέπουμε μια επιστροφή των δραστηριοτήτων από την 1η Σεπτεμβρίου, υπό την επιφύλαξη μιας πολύ αυστηρής συνέχισης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας», διευκρίνισε.

Στο Βέλγιο, ο αριθμός των νέων μολύνσεων από τις 12 έως τις 18 Ιουλίου αυξήθηκε κατά 89% με μέσο όρο 184 επιβεβαιωμένα κρούσματα κάθε ημέρα, έναντι 98 την περασμένη εβδομάδα.

Η χώρα αριθμούσε σήμερα Πέμπτη 64.627 καταγεγραμμένα κρούσματα από την αρχή της πανδημίας, εκ των οποίων 9.808 θανάτους.

«Μπορεί οι πιο πρόσφατοι αριθμοί σε ό,τι αφορά την επιδημία να μην μας ενθουσιάζουν, όμως πρέπει να τους λάβουμε εξαιρετικά σοβαρά υπόψη», προειδοποίησε η Βιλμές.

«Μια αύξηση των μολύνσεων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδικασίας άρσης των μέτρων περιορισμού (…) Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο, αλλά πρέπει να παραμείνει υπό έλεγχο», προσέθεσε.

«Το αντάλλαγμα για τις ελευθερίες μας που ξαναβρίσκουμε είναι η απόλυτη σύνεση. Χωρίς την οποία αναλαμβάνουμε το ρίσκο να πρέπει να ξαναπάρουμε εξαιρετικά σκληρά μέτρα», υπογράμμισε εξάλλου.

Το Βέλγιο είναι μία από τις χώρες που καταμετρά έναν μεγάλο αριθμό θανάτων από Covid-19 σε σχέση με τον πληθυσμό της, με 85 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Η καταγραφή, από τις βελγικές αρχές, των θανάτων από κορονοϊό είναι μία από τις πιο εξαντλητικές στον κόσμο καθώς σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι θάνατοι που πιθανώς συνδέονται με τον ιό χωρίς αυτό να έχει αποδειχθεί με διαγνωστικό τεστ.