Το Ιράκ διέψευσε σήμερα ότι έχει υπογράψει συμβόλαιο για να αγοράσει όπλα και εξοπλισμό από το Ιράν, έπειτα από τις πιέσεις που δέχθηκε από την Ουάσινγκτον για το θέμα.

Το ιρακινό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πολλές διεθνείς εταιρείες, περιλαμβανομένης μιας ιρανικής, εξέφρασαν την επιθυμία να πουλήσουν στο Ιράκ όπλα και εξοπλισμό νυχτερινής κατόπτευσης.

Αντίθετα όμως με τις πληροφορίες του Τύπου, «δεν έχει υπογραφεί κανέναν συμβόλαιο με την ιρανική εταιρεία», υπογράμμισε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του χθες Τρίτη.

Οι ΗΠΑ είχαν πιέσει το Ιράκ να δώσει εξηγήσεις μετά το δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, σύμφωνα με το οποίο η Βαγδάτη υπέγραψε μια συμφωνία με την Τεχεράνη για την αγορά όπλων και εξοπλισμού αξίας 195 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι είχε σημειώσει τη Δευτέρα: «Οποιαδήποτε μεταφορά όπλων από το Ιράν σε μια τρίτη χώρα αποτελεί άμεση παραβίαση της Απόφασης 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Ζητήσαμε διευκρινίσεις για το θέμα από την ιρακινή κυβέρνηση, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι ιρακινοί αξιωματούχοι κατανοούν ποιοι είναι οι περιορισμοί των διεθνών κανόνων όσον αφορά το εμπόριο όπλων με το Ιράν», είχε προσθέσει η Ψάκι.

Η Ουάσινγκτον είναι η μεγαλύτερη προμηθεύτρια στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ιράκ. Η Ψάκι υπενθύμισε ότι η χώρα της έχει προσφέρει στη Βαγδάτη εξοπλισμό και εκπαίδευση η αξία των οποίων ξεπερνά τα 15 δισεκ. δολάρια.

Η Ουάσινγκτον έχει επίσης δεσμευθεί να επιταχύνει την παράδοση πυραύλων Hellfire και μη επανδρωμένων αναγνωριστικών αεροσκαφών στη Βαγδάτη προκειμένου να τη βοηθήσει να πολεμήσει κατά των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι στις αρχές του έτους έθεσαν υπό τον έλεγχό τους τη Φαλούτζα και συνοικίες της Ραμάντι στο δυτικό Ιράκ.

Ιρακινοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει τα παράπονά τους επειδή οι παραδόσεις κάποιων αμερικανικών όπλων καθυστερούν και πολλές χώρες έχουν εκμεταλλευθεί τη δυσαρέσκεια της Βαγδάτης για το θέμα και έσπευσαν να της προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Συγκεκριμένα, τα υπουργεία Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κίνας έχουν ήδη συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης όπλων στο Ιράκ.

Εξάλλου χθες ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι πρέπει να επανεξεταστεί η πρόταση να πουλήσουν οι ΗΠΑ 24 ελικόπτερα Απάτσι στο Ιράκ εξαιτίας της συμφωνίας που φέρεται να έχει υπογράψει η χώρα με το Ιράν.