Το 18% των πολιτών της Κροατίας αποταμιεύει χρήματα και το 21% έχει συνάψει τραπεζικό δάνειο, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας GfK για τη σχέση των πολιτών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με τα οικονομικά.

Τα ποσοστά αυτά κατατάσσουν την Κροατία στις τρεις χώρες της περιοχής, μετά τη Σλοβενία και την ΠΓΔΜ, με τη μικρότερη διαφορά στα ποσοστά των πολιτών που εξοικονομούν χρήματα και των πολιτών που δανείζονται.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, το 18% των Κροατών επιλέγει την αποταμίευση χρημάτων στην τράπεζα και το μεγαλύτερο ποσοστό προτιμά τη μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Σε μεγάλο ποσοστό, επίσης, οι Κροάτες προτιμούν την αγορά διαμερίσματος ή σπιτιού ως μορφή αποταμίευσης και το 1/4 των ερωτηθέντων αναφέρει ότι προτιμώμενη μορφή αποταμίευσης θεωρεί τη φύλαξη χρημάτων στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της GfK, η μακρόχρονη οικονομική κρίση οδήγησε σε αύξηση του ποσοστού των Κροατών που δεν είναι σε θέση να αποπληρώνουν τις δανειακές υποχρεώσεις τους. Για παράδειγμα, το 2009 το ποσοστό αυτό ήταν στο 2% και σήμερα ανέρχεται στο 5%.

Επιπλέον ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών είναι δυσαρεστημένο με την οικονομική του κατάσταση και σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% θεωρεί ότι τα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να αποταμιεύει χρήματα.

Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Τσεχία, στη Γερμανία και στην Αυστρία πάνω από το 50% των πολιτών αποταμιεύει και το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από το ποσοστό εκείνων που έχουν δάνεια σε τράπεζες.

Στη Γερμανία και στην Αυστρία, η σχέση αποταμίευσης: δανεισμού είναι 3:1 και στην Τσεχία 2:1.

Η Σερβία είναι η χώρα με το μικρότερο ποσοστό πολιτών, 2,6% που αποταμιεύουν χρήματα σε τράπεζες, σύμφωνα με την έρευνα της GfK.