Ο μεταβατικός πρόεδρος της Αιγύπτου Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Χάζεμ ελ Μπεμπλάουι, να διαχειριστεί τις υποθέσεις της κυβέρνησης ως το διορισμό νέου πρωθυπουργού, ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της αιγυπτιακής εφημερίδας αλ Αχράμ.

Ο Μπεμπλάουι ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης που σχημάτισε πέρυσι μετά την ανατροπή από το στρατό του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Η απόφασή του αυτή θα ανοίξει πιθανότατα το δρόμο για την υποβολή από τον επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι της υποψηφιότητάς του για την προεδρία.

«Η κυβέρνηση έκανε κάθε προσπάθεια να βγει η Αίγυπτος από τη στενωπό όσον αφορά την ασφάλεια, τις οικονομικές πιέσεις και την πολιτική αναταραχή», είπε ο Μπεμπλάουι σε δηλώσεις του οι οποίες μεταδόθηκαν απευθείας από την τηλεόραση.

Για να διεκδικήσει την προεδρία ο Σίσι όφειλε να παραιτηθεί από το υπουργείο Άμυνας και την ηγεσία των ένοπλων δυνάμεων.

«Η παραίτηση της κυβέρνησης ήταν ένα απαραίτητο βήμα πριν από την ανακοίνωση του Σίσι ότι θα διεκδικήσει την προεδρία», δήλωσε αιγύπτιος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση παραιτήθηκε γιατί ο Σίσι δεν ήθελε να φανεί ότι ενεργεί μόνος.