Η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος της ΕΕ

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν


ΚΟΣΜΟΣ
11:00
15/07/2020
Η διένεξη Ελλάδας-Τουρκίας και ο ρόλος της ΕΕ
2
loading

Στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Τουρκία, αλλά και γενικότερα στον ρόλος της ΕΕ στην παγκόσμια διεθνή σκηνή αναφέρονται δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου.

Σε δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας από το Ντίσελντορφ Handelsblatt, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle επισημαίνει: «Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, αρχικά εκκλησία, μετά τζαμί και από το 1935 μουσείο θα είναι σύντομα πάλι μουσουλμανικό τέμενος. Με δικαστική απόφαση ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν μπορεί να αλλάξει τη χρήση του κτηρίου σε μουσουλμανικό τέμενος. Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας είναι όμως και ένα μάθημα για την Ευρώπη. Και αυτό το μάθημα είναι εν μέρει δίκαιο… Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει εδώ και καιρό καμία κοινή γραμμή για τα καμώματα του Ερντογάν».

Και η εφημερίδα συνεχίζει λίγο παρακάτω: «O Ερντογάν όλο και αλληθωρίζει προς τη γηραιά ήπειρο για να πάει μπροστά τη χώρα του. Τώρα όμως άλλαξαν τα πράγματα. Τώρα είναι ο αρχηγός της τουρκικής κυβέρνησης που επιβάλλει την ατζέντα του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η αλλαγή στην Αγία Σοφία δεν είναι παρά μια επίδειξη ισχύος. Ένα σαφές πλάνο θα βοηθούσε όμως και τις δυο πλευρές. Και το σχέδιο αυτό θα πρέπει να αναγνωρίζει την πραγματικότητα. Κι αυτή είναι πως η ΕΕ δεν έχει θέση για έναν υποχθόνιο. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία θα πρέπει να διακοπούν. Αυτό θα άνοιγε το δρόμο για ένα νέο επίπεδο στις σχέσεις με την Άγκυρα. Παράλληλα όμως η Τουρκία είναι ένας στρατηγικός εταίρος της Ευρώπης, που σε μεγάλο βαθμό μπορεί να προσφέρει στήριξη».

Πόσο αλληλέγγυα είναι η ΕΕ με τους εταίρους της;

H Süddeutsche Zeitung εστιάζει στον ρόλο της ΕΕ στο διεθνές γίγνεσθαι και γράφει: «Η ΕΕ είναι πολύ αδύναμη για να δώσει απαντήσεις σε επιθέσεις που πλήττουν τις αξίες της και το σύστημα δικαίου της. Έτσι ο χαρακτήρας της δέχεται όλο και μεγαλύτερα πλήγματα, η αξιοπιστία της φθείρεται και η ικανότητά της για πράξεις αποδυναμώνεται. Πού είναι η αλληλεγγύη της με τους Βρετανούς στις διαμαρτυρίες τους για το Χονγκ Κονγκ; Που είναι η αλληλεγγύη της με την Ελλάδα στη διένεξη με την Τουρκία; Που είναι οι ξεκάθαρες κουβέντες στη Ρωσία για τις αποκαλύψεις σχετικά με τα συμβόλαια θανάτου στο Αφγανιστάν; 1.300 Γερμανοί στρατιώτες υπηρετούν στο Αφγανιστάν. Δεν ενδιαφέρει τη γερμανική κυβέρνηση ότι η Ρωσία πληρώνει χρήματα για να δολοφονηθούν Αμερικανοί στρατιώτες, οι οποίοι είναι εταίροι μας; Η ΕΕ έχει διολισθήσει υπό τη γερμανική καθοδήγηση σε μια αδυναμία που δεν μπορεί να σταματήσει. Είναι παγιδευμένη, αμήχανη και δεν μπορεί να πράξει.

Οι πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά στη Γερμανία

«Ηθελημένη αθλιότητα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην εφημερίδα του Βερολίνου TAZ, το οποίο αναφέρεται στις άθλιες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών αλλά και στην άρνηση των γερμανικών κοινοτήτων να δεχθούν μεγαλύτερο αριθμό.

Η εφημερίδα γράφει: «Θα μπορούσε να ήταν πολύ απλό. Χιλιάδες κατατρεγμένοι που ζουν στους άθλιους καταυλισμούς στα ελληνικά νησιά θα μπορούσαν να γίνουν δεκτοί από γερμανικές κοινότητες. Δήμοι και κοινότητες είναι έτοιμοι και οι υποδομές υπάρχουν. Μάλιστα τα περισσότερα καταλύματα δεν έχουν καν καλυφθεί. Το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικών αρνείται. Αρνείται και αρνείται. .. Η Γερμανία όμως ως προεδρεύουσα στην ΕΕ θα είχε τη δυνατότητα να προωθήσει την πολιτική ασύλου σύμφωνα με το πνεύμα του δεύτερου Άρθρου της συμφωνίας για την ΕΕ. Αυτό σημαίνει: «οι αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται η ένωση είναι ο σεβασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, τους κράτους δικαίου και η τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αν δει όμως κανείς τα επίκαιρα σχέδια όλα αυτά μοιάζουν πολύ μακρινά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ιο

    Για πια Ευρωπαϊκή Ένωση μήλα με είναι για γέλια . Αλλά όπως έλεγε και ο στρατηγός Καραϊσκάκης σας έχουμε γραμμένους μόνοι μας θα τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε για την Τουρκία τρέχουνε όχι για εμάς .

  2. avatar Δικαστής… αδέκαστος

    Ο μόνος τρόπος αποτελεσματικής άμυνας της χώρας απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη προκλητικότητα του Ερντογάν είναι το προσφυγικό. Δεν πρέπει απο την Ελλάδα να περάσει κουνούπι. Να πνιγεί απο τους πρόσφυγες που ο ίδιος προκάλεσε. Γι αυτό αντιδρά τόσο έντονα. Το σχέδιο του είναι το μουσουλμανικό στοιχείο στην Ευρώπη, του οποίου θέλει να καθιερωθεί σαν ηγέτης, να είναι για εκείνον στο μέλλον δύναμη επιρροής και επιβολής.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει