Ανοδική πορεία έχουν τα ημερήσια κρούσματα κορονοϊού στις ΗΠΑ, καθώς για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σημειώθηκε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς , το Σάββατο καταγράφηκαν 66.528 περιπτώσεις μόλυνσης, με τον συνολικό αριθμό τους να ανέρχεται πλέον σε 3.242.073.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων 760 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, με τους θανάτους που έχουν καταγραφεί να είναι 134.729.

Τα κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καθώς, κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του κορονοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

Για πρώτη φορά, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έκανε δημόσια εμφάνιση φορώντας μάσκα προστασίας χθες Σάββατο — μπλε σκούρα με τον θυρεό του Λευκού Οίκου τυπωμένο πάνω της — κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ. Ο Τραμπ, ο οποίος συνεχίζει να υποβαθμίζει τη σοβαρότητα της επιδημιολογικής κατάστασης, απέφευγε ως χθες να κάνει χρήση αυτού του μέσου ατομικής προστασίας, όπως ακριβώς και πολλοί από τους οπαδούς του.

Πλέον τα δύο τρίτα των Αμερικανών αποδοκιμάζουν τη διαχείριση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία από τον Τραμπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ABC και μεταδόθηκε προχθές Παρασκευή. Τον Απρίλιο, το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε το 50%.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου δίνουν το τρέχον διάστημα κατά μέσον όρο προβάδισμα εννέα μονάδων στον Δημοκρατικό αντίπαλο του Τραμπ στην αναμέτρηση, τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν.

Μεξικό: 539 νεκροί και 6.094 κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι κατέγραψε τις προηγούμενες 24 ώρες άλλους 539 θανάτους ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 6.094 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα να φθάνει τους 34.730 θανάτους επί συνόλου 295.268 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Ο μεξικανός υφυπουργός Υγείας Ούγο Λόπες-Γκατέλ, στον οποίο έχει ανατεθεί η διαχείριση της κρίσης, έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι ο πραγματικός απολογισμός της πανδημίας πιθανόν είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που καταγράφεται επίσημα. Στις αρχές της εβδομάδας εκτίμησε ότι η πανδημία ενδέχεται να διαρκέσει ως τουλάχιστον τον Απρίλιο, ενώ προειδοποίησε πως τα κρούσματα μόλυνσης ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν την περίοδο της εποχικής γρίπης, που ξεκινά τον Οκτώβριο, και να συνεχίσουν να αυξάνονται τον χειμώνα.

Περισσότεροι από 11.000 θάνατοι στη Χιλή

Το υπουργείο Υγείας της Χιλής ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες κατέγραψε 100 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.755 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 11.272 νεκρούς, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου, που συμπεριλαμβάνουν 3.484 θανάτους που «πιθανόν» οφείλονταν στην COVID-19, βάσει των συστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επί συνόλου 312.029 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 24.034. Στον αντίποδα, 281.114 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Επιπλέον 67 άνθρωποι κατέληξαν στην Αίγυπτο

Το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι καταγράφηκαν 67 θάνατοι ασθενών εξαιτίας της COVID-19 και 923 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 το προηγούμενο 24ωρο, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα να φθάνει τους 3.769 νεκρούς επί συνόλου 81.158 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 602 άνθρωποι κρίθηκε πως αποθεραπεύτηκαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία, με το σύνολό τους να φθάνει τους 23.876.

Το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον κορονοϊό επιβεβαιώθηκε στην Αίγυπτο τη 14η Φεβρουαρίου. Ο πρώτος θάνατος ανακοινώθηκε την 8η Μαρτίου.

Οι διεθνείς πτήσεις ξανάρχισαν στη χώρα την 1η Ιουλίου, μετά την αναστολή τους για πάνω από τρεις μήνες. Η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας ήρθη, ενώ επετράπη σε εστιατόρια, καφέ, θέατρα, ξενοδοχεία, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους να επαναλειτουργήσουν, αν και με μειωμένη προσέλευση σε όλες τις περιπτώσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας του Καΐρου να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, που είχε πρακτικά παραλύσει.

Επτά «εισαγώμενα» κρούσματα ανακοίνωσε η Κίνα

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Σάββατο ενημερώθηκε για επτά νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, όλα τους «εισαγόμενα», κατά την ορολογία των κινεζικών αρχών όταν αναφέρονται σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό που επιβεβαιώνεται ότι έχουν προσβληθεί αφού εισέλθουν στην επικράτεια.

Τέσσερα κρούσματα εντοπίστηκαν στην Τιαντζίν, δύο στη Σαγκάη και ένα στην επαρχία Τζετζιάνγκ, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα εντόπιας μετάδοσης και δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19, πάντα κατά το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Στα νοσοκομεία της χώρας εξακολουθούν να νοσηλεύονται 326 άνθρωποι, τρεις σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Στον αντίποδα, 11 έλαβαν εξιτήριο χθες, αφού κρίθηκε ότι αποθεραπεύτηκαν.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τα τέλη του Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.594 κρουσμάτων μόλυνσης.