Πυρά κατά ενός υπουργού της ευρωζώνης κατηγορώντας τον πως «δεν τήρησε τον λόγο του στην ψηφοφορία για την εκλογή του επικεφαλής του Eurogroup» εξαπέλυσε η ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνιο, που έχασε οριακά την ψηφοφορία για να γίνει επικεφαλής του Eurogroup.

«Είχαμε εξασφαλισμένες 10 ψήφους. Κάποιος δεν έκανε αυτό που είπε ότι θα έκανε», δήλωσε η Καλβίνο σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό SER. «Η ψήφος είναι μυστική και σε αυτή την περίπτωση εξ αποστάσεως». Η Καλβίνιο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αρνήθηκε να πει ποιο πιστεύει ότι ήταν αυτό το πρόσωπο.

Το Eurogroup, η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, εξέλεξε χθες τον Πάσκαλ Ντόναχιου ως νέου του επικεφαλής ύστερα από δύο γύρους ψηφοφορίας. Ο Ντόναχιου κέρδισε την Καλβίνιο για μία ψήφο.

Η Καλβίνιο είχε εξασφαλίσει τη στήριξη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. «Οι χώρες που τη στήριζαν αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του πληθυσμού και των οικονομιών της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα η Καλβίνιο.

Σε αντίθεση με την Καλβίνιο, ο Ντόναχιου έχει υιοθετήσει στο παρελθόν σκληρή στάση κατά των αυξήσεων των κρατικών δαπανών και των ελλειμμάτων. Επίσης αντιτίθεται σε έναν πιθανό ευρωπαϊκό φόρο για του κολοσσούς του Διαδικτύου, ενώ η Καλβίνιο και η ισπανική κυβέρνηση είναι υπέρ του φόρου.