Το αν η Αγιά Σοφιά γίνει τελικά τζαμί ενδιαφέρει την New York Times, η οποία με άρθρο της δείχνει την ανησυχία για το μέλλον του ιστορικού μνημείου.

«Ο Ερντογάν κάνει λόγο για εκ νέου μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος, προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία», αναφέρει ο τίτλος της New York Times και συμπληρώνει για το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς πως: «υπήρξε ισχυρό σύμβολο αντιπαλότητας μεταξύ Χριστιανών και Μουσουλμάνων και θα μπορούσε να ξαναγίνει».

Το άρθρο που υπογράφει η Carlotta Gall παρουσιάζεται όλη η ιστορία της Αγιάς Σοφιάς και το πως μετατράπηκε σε μουσείο, ενώ εκφράζεται η ανησυχία για τους θησαυρούς του μνημείου, όπως τα ψηφιδωτά.

Μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά στις κινήσεις του Ερντογάν ο οποίος «κάθε φορά που αντιμετωπίζει πολιτική κρίση, εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό για να ενισχύσει το αίσθημα των εθνικιστών και συντηρητικών θρησκευτικών οπαδών του».

Μάλιστα υπάρχουν και δηλώσεις του Οικομενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος τόνισε ότι αν αλλάξει το μουσειακό καθεστώς θα πρόκειται για καταστροφή και θα απογοήτευε εκατομμύρια Χριστιανούς, ενώ θα προκαλούσε διχασμό με τους Μουσουλμάνους.

Η αγωνία για τα ψηφιδωτά

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στα ψηφιδωτά και τις τοιχογραφίες», δήλωσε ο Faruk Pekin, ιδρυτής της Fest Travel, που ειδικεύεται στις πολιτιστικές εκδρομές και οδήγησε 80 νυχτερινές περιηγήσεις στην Αγία Σοφία πέρυσι.

Μία από τις απολαύσεις της περιήγησης στο κτίριο τη νύχτα, είπε, ήταν ότι ο θόλος φαίνεται ακόμη μεγαλύτερος και τα χρυσά ψηφιδωτά λάμπουν πιο λαμπρά στο σκοτεινό φως. «Οι επισκέπτες πληρώνουν διπλά για τη νυχτερινή περιοδεία και οι περισσότεροι πελάτες του είναι Τούρκοι», τόνισε.

Όπως εξηγεί: «Εάν το μουσείο γίνει τζαμί, τα μωσαϊκά θα πρέπει να καλυφθούν κατά τη διάρκεια μουσουλμανικών προσευχών. Τουρίστες και μη μουσουλμάνοι μπορεί να περιορίζονται σε ορισμένες περιοχές».