Η Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ταϊλάνδης (NACC) ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απαγγείλει την κατηγορία της αμέλειας κατά της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα, σε σχέση με ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα κρατικής επιχορήγησης των ρυζοκαλλιεργητών, μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει στην καθαίρεσή της.

Η επιτροπή τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι η Γινγκλάκ αγνόησε τις προειδοποιήσεις για διαφθορά και οικονομικές απώλειες εξαιτίας του προγράμματος αυτού.

«Η NACC αποφάσισε ομόφωνα να καλέσει τη Γινγκλάκ Σιναουάτρα στις 27 Φεβρουαρίου για να τήη απαγγείλει κατηγορίες», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το πρόγραμμα βοήθειας προς τους ρυζοκαλλιεργητές, βάσει του οποίου η κυβέρνηση αγόρασε από τους αγρότες δημητριακά ως και 50% πάνω από την τιμή της αγοράς, οδήγησε στη μεγάλη εκλογική νίκη της Σιναουάτρα το 2011.

Το πρόγραμμα αυτό αντιμετωπίζει την έλλειψη κονδυλίων γεγονός που έχει οδηγήσει στις διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι δεν έχουν πληρωθεί εδώ και μήνες.

Οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα αυτό οδήγησε σε εκτεταμένη διαφθορά, ότι αποτέλεσε πλήγμα για την οικονομία της χώρας, η οποία έχασε τη θέση της μεγαλύτερης εξαγωγού ρυζιού στον κόσμο και τέλος ότι δημιούργησε ένα αδιάθετο απόθεμα 18 εκατομμυρίων τόνων.

Χθες, εκατοντάδες αγρότες εισέβαλαν στον περίβολο του κτιρίου του υπουργείου ‘Αμυνας, σε προάστιο της Μπανγκόκ, το οποίο η Γινγκλούκ χρησιμοποιεί συχνά τις τελευταίες εβδομάδες λόγω του αποκλεισμού των γραφείων της κυβέρνησης από διαδηλωτές της αντιπολίτευσης.

Η NACC έχει ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε πολλούς αξιωματούχους σε σχέση με το παραπάνω πρόγραμμα, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Εμπορίου.