Για την περίοδο κλιμάκωσης των δασικών πυρκαγιών προετοιμάζονται οι αμερικανικές Πολιτείες, ενώ αξιωματούχοι προειδοποιούν για έναν άλλο κίνδυνο κατά τη χρονιά που διανύουμε, την ατμοσφαιρική μόλυνση, η οποία απειλεί να αυξήσει την εξάπλωση της πανδημίας COVID-19 σε Πολιτείες που παλεύουν να περιορίσουν την εξάπλωσή της, όπως σχολιάζει το POLITICO.

Έξαρση των δασικών πυρκαγιών αναμένεται στις Πολιτείες Καλιφόρνια και Νεβάδα, αλλά και στις βορειοδυτικές ακτές των ΗΠΑ στον Ειρηνικό, με τις αμερικανικές Πολιτείες να εισέρχονται στην περίοδο των δασικών πυρκαγιών που αρχίζει τον Ιούλιο και διαρκεί όλο τον Αύγουστο, σύμφωνα με το αρμόδιο κέντρο ελέγχου (Τhe National Interagency Fire Center).

Παράλληλα και η νοτιοδυτική περιοχή των ΗΠΑ συμπεριλαμβανομένης της Αριζόνα αναμένεται ότι θα παρουσιάσει μία μέση εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.

«Αυτό που είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να γνωρίζουν είναι ότι επειδή η Covid-19 επηρεάζει αρχικά τους πνεύμονες, οι άνθρωποι είναι πιθανό να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα, αν πάσχουν από συγκεκριμένες αναπνευστικές ασθένειες» δήλωσε η Μάρσια Κάστρο υπεύθυνη του Τμήματος Παγκόσμιας Υγείας και Πληθυσμού στη Σχολή Δημόσιας Υγείας (T.H. Chan School of Public Health) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Αυτές οι αναπνευστικές ασθένειες μπορεί να γίνουν πολύ χειρότερες εξαιτίας παραγόντων μόλυνσης που προκαλούνται από τις φωτιές» επισημαίνει η ίδια.

Η έκθεση σε παράγοντες μόλυνσης που υπάρχουν στον καπνό των δασικών πυρκαγιών μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φλεγμονές στους πνεύμονες, να μεταβάλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και να αυξήσει την ευαισθησία σε μολύνσεις του αναπνευστικού, συμπεριλαμβανομένης πιθανώς και της COVID-19, σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου ασθενειών στις ΗΠΑ.