Προκαλεί ο Ακάρ: «Η Ελλάδα με την στάση της στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

«Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα»


ΚΟΣΜΟΣ
16:59
04/07/2020
Προκαλεί ο Ακάρ: «Η Ελλάδα με την στάση της στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση, δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»
19
loading

Η Ελλάδα με τη στάση της στο Αιγαίο κλιμακώνει την ένταση, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ,  σημειώνοντας πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Όπως γράφει το cyprustimes σε δηλώσεις του από τη Λιβύη, ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε:

«Η στρατιωτικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών είναι απαράδεκτη. Το να δοθεί καθεστώς στρατιωτικοποιημένων νησιών στα νησιά αυτά δεν είναι αποδεκτό. Αυτό αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης. Δεν υπάρχει κανένα νησί στον κόσμο που να έχει δέκα μίλια εναέριο χώρο και έξι μίλια χωρικά ύδατα.  Ενώ δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία στο Αιγαίο, λέτε ‘όλα είναι δικά μου'», ανέφερε.

«Κάποιοι Έλληνες πανεπιστημιακοί, πολιτικοί και απόστρατοι στρατιωτικοί έχουν αρχίσει να κάνουν εκτιμήσεις προς την κατεύθυνση της δικής μας τοποθέτησης. Αναμένουμε από τους Έλληνες φίλους μας να να λάβουν υπόψη αυτές τις εκτιμήσεις που γίνονται με την κοινή λογική»,τόνισε ο Τούρκος Υπουργός.

Ο Χουλουσί Ακάρ είπε ακόμη ότι «στο Αιγαίο, στη Μεσόγειο και στην Κύπρο δεν θα υπάρξει κανένα τετελεσμένο, δεν θα το επιτρέψουμε».

«Καμία λύση που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία δεν θα είναι μια κατάλληλη λύση. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο. Ό,τι κάναμε μέχρι σήμερα για τους Τ/κ αδελφούς μας και για τα δικά μας συμφέροντα θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και από δω και πέρα με την ίδια σοβαρότητα και ειλικρίνεια, με την ίδια ευαισθησία», σημείωσε.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ να παραβιαστούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Από την άλλη πλευρά, στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου, των ειρηνικών τρόπων, θα κάνουμε ότι χρειαστεί στη βάση του διεθνούς δικαίου, και του δικαίου της θάλασσας», πρόσθεσε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar Θα πρέπει

  Θα πρέπει επιτέλους η Ελλάδα να απαντήσει ουσιαστικά στις αερολογίες του Τούρκου που μας λέει ότι η Ελλάδα συντηρεί την ένταση και όχι η Τουρκία. Δηλαδή για να μην συντηρεί την ένταση θα πρέπει η Ελλάδα να αφήνει το Τουρκικό καθεστώς να κάνει ότι θέλει στο Αιγαίο αλλά και στην Αν. Μεσόγειο;

 2. avatar Πολύ σωστά

  Όχι 6 και 10 και μπαρούφες! Όλα στα 12! Αυτό ειναι το σωστό για τα νησιά !

 3. avatar Κατερινα κρητη

  Ακαρ ..... πες αλεύρι ..
  Η υφαλοκρηπίδα μας σε γυρεύει 😂😊😂😂

 4. avatar Ρεπόρτερ

  Συνέχεια από το προηγούμενη ανάρτηση :
  -το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης καθορίσθηκε από τη Σύμβαση (Σύμβαση όχι Συνθήκη) της Λωζάννης για τα Στενά του 1923. Η συνθήκη αυτή προέβλεπε μεν την αποστρατικοποίηση των νησιών Λήμνου και Σαμοθράκης αλλά και των Δαρδανελλίων, της Θάλασσας του Μαρμαρά και του Βοσπόρου, καθώς επίσης και των τουρκικών πλέον νησιών Ίμβρου (Gokceada), Τενέδου (Bozcaada) και Λαγουσών(Tavcan) . Όμως αυτή η Σύμβαση αντικαταστάθηκε στο σύνολό της,από τη Σύμβαση του Montreux του 1936, όπως ρητώς μνημονεύεται στο προοίμιό της, η οποία δεν αναφέρει κάτι για αποστρατικοποίηση .
  -το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Σύμφωνα σύμφωνα με αυτή την Συνθήκη τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα \"κατά πλήρη κυριαρχία\" από τη Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων, που υπεγράφει τον Απρίλιο του 1947, μεταξύ Ιταλίας και των Συμμάχων που πολέμησαν στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σε αυτή την συνθήκη βέβαια δεν έχει κάποιο μέρος η Τουρκία. Αλλά αυθαίρετα προσπαθεί να παρεμποδίσει πτήσεις Ελληνικών (αλλά και συμμαχικών εναερίων μέσων) προς τα Δωδεκάνησα.
  Από όλα τα παραπάνω φαίνεται ξεκάθαρα πόσο σωστές (από την ανάποδη) είναι οι θέσεις που με τόση σοβαροφάνεια υποστηρίζουν οι Τούρκοι αξιωματούχοι. Πρέπει επιτέλους η Ελληνική κυβέρνηση να τους απαντήσει ξεκάθαρα και όχι με μισόλογα και υπεκφυγές, γιατί όσο πάνε και αποθρασύνονται.

 5. avatar Kononos

  Μογγόλοι όπου νάνε οι μαγκιά σας τελειώνει

 6. avatar Ρεπόρτερ

  Από ότι καταλαβαίνουμε ο Κος Ακάρ έχει αυτο-παραμυθιαστεί για να λέει όλα αυτά τα περίεργα με περίσσεια σοβαρότητα. Δηλαδή μας λέει να έρθουν οι Έλληνες να κάνουμε διαπραγματεύσεις για ότι τους ζητάμε,αλλιώς θα στεναχωρηθούν. Μετά μας λέει ότι όποια διευθέτηση στο Αιγαίο,στην Κύπρο και στην Μεσόγειο χωρίς την συμμετοχή της Τουρκίας δεν θα είναι βιώσιμη. Το τελευταίο που υποστηρίζει είναι ότι η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου είναι απαράδεκτη και δεν θα γίνει αποδεκτή γιατί αποτελεί ξεκάθαρη παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης.
  Με όλα αυτά που ακούμε, καλό είναι νομίζω να κάνουμε μια γενική περιγραφή του καθεστώτος των νησιών, σύμφωνα με τα επίσημα κείμενα των σχετικών Συνθηκών και Συμβάσεων.
  -το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και πουθενά στη Συνθήκη δεν προβλέπεται ότι αυτά τα νησιά θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποιήσεως. Η Ελληνική Κυβέρνηση ανέλαβε μόνον την υποχρέωση, σύμφωνα με το Άρθρο 13 της Συνθήκης Ειρήνης της Λωζάννης, «να μην εγκαταστήσει εκεί ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα. Αι Ελληνικαί στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων. Επίσης θα απαγορεύεται εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοίαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας. Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις, θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοϊαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων».

 7. avatar Ειδοποιός διαφορά

  Οι Τούρκοι βρήκαν απέναντι τους την κυβέρνηση παιδική χαρά των ενδοτικών Κούλη Ντόρας Δένδια και κάνουν ό,τι γουστάρουν. Πράγματα που δε θα τολμούσαν ποτέ με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
  Με Τσίπρα Κοτζιά Αποστολάκη ήξεραν ότι θα λάβουν συντριπτική απάντηση.

 8. avatar Αυτόνομοι Αντιφα

  Ο Άκαρ έχει πάντα δίκαιο , η Τουρκία έχει τα μεγαλύτερα παράλια δεκαπλάσιο πληθυσμό και τριπλάσιο στρατό καθώς και αδιαμφισβήτητα δικαιώματα στην Μεσόγειο από την εποχή της απελευθέρωσης της από τους Βυζαντινούς κατακτητές. Επιστήμονες όπως ο Ροζακης και πολιτικά κόμματα του Αριστερού χώρου αλλά και ο αντιφασιστκος αγώνας μας όπως και όλου του Αντιεξουσιαστικού χώρου απέναντί στον Ελληνικό Εθνικισμό και μαξιμαλισμό. Προστατεύει την ειρήνη και τις άσκοπες θυσίες του Ελληνικού λαού σε μια πολεμική αναμέτρηση με την Τουρκία. Κανένας Έλληνας δεν θέλει τα παιδιά του να χύσουν το αίμα τους για ξενα συμφέροντα . Ο Ερντογάν είναι μεγάλος ηγέτης θέλει να λυθούν όλα τα θέματα ειρηνικά με την λογική και μας έδωσε ολο τον χρόνο να το συνειδητοποιησουμε αλλά δεν πρέπει την καλοσύνη του να την εκλάβουμε ως αδυναμία.

  1. avatar ugin

   Αντί να κράζεις Σημίτη και Ανδρέα Παπ που υπέγραψαν ως αρχηγοί της χώρας τις γκρίζες ζώνες στο αιγαίο να σου θυμίσω σεισμικ και Ιμια, σου φταίνε οι αριστεροί, έτσι γενικά και αόριστα. Είσαι φανατικός θαυμαστής και των δυο απ\'ότι φαίνεται.

 9. avatar Last 60

  Αν οι πολιτικοί μας είχαν λογική θα το έκαναν 12 μίλια όλα μόλις πέσει ο Τράμπ και θα σταματούσαν να λένε παραμύθια . Τον πόλεμο τον προκαλείς συνήθως όταν δείχνεις λίγος και φοβισμένος . Έπρεπε ήδη από τους Γάλλους να έχουμε πάρει όπλα και ανταλλακτικά . Σε περίπτωση πολέμου να προσπαθήσουμε να καταλάβουν όλοι όταν είσαι σε άμυνα , ύστερα από άδικη επίθεση , χρησιμοποιείς κάθε διαθέσιμο και προσιτό μέσο ( βιολογικό , χημικό , πυρηνικό ). Ότι μπορείς να βρεις ακόμα και στην μαύρη αγορά .

 10. avatar Εύχομαι ο Θεός

  να με αξιώσει κάποια στιγμή στη ζωή μου, έστω για μια μικρή περίοδο, 1-2 χρόνια, να δω την Ελλάδα δυνατή και ανεξάρτητη απαλλαγμένη από τους προδότες πολιτικούς να τσακίζει τους Μογγόλους και να τους καταστρέφει ως έθνος. και ας μη ζήσω άλλο, ας πεθάνω νέος, μόνο αυτό να δω

  1. avatar ΓΤΠ Έλληνες

   Ελλάδα είμαστε εμείς. Φτιάξε όπλα και φα\'τους.
   Τι, δε μπορείς? Τοτε δε σου φταίει ο πολιτικός. Ο εργοδότης σου φταίει που επενδύει σε άλλα πράγματα.

 11. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Καθε φορα που βγαινει ενας Μογγολος και μιλαει θυμαμαι την Ντορα,αυτον τον κολοσσο της πολιτικης και της διορατικοτητας.
  Να λεει λιγες μερες πριν τον Εβρο... οτι δεν αισθανεται οτι απειλειται απο την Τουρκια.

  1. avatar Προσωπικη αποψη εξεφρασε

   Και μονο για την παρτη της. Ουτε παιδια θα στειλει στον πολεμο ουτε τα λεφτα της θα χασει. Γιατι να αισθανεται οτι απειλειται

 12. avatar Άγαμοι θυται

  Πήγαινε πες το αυτό στην Αγγλία εαν έχεις καρύδια, και πάτε να κάνετε και εκει έρευνες ...?

 13. avatar Dimitritrianta

  Πολύ σωστά τα λέτε κύριε Ακάρ !! Μπράβο σας που λέτε την αλήθεια. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό το φαινόμενο. Τα νησιά δεν έχουν εθνικό χώρο στα 6 ΝΜ αλλά 12 ΝΜ.

 14. avatar Ακάρ

  μας ζάλισες, ή έλα να κάνουμε πόλεμο ή σταμάτα. γίνεσαι περίγελος. εμείς εδώ είμαστε και περιμένουμε, αν τελικά βρεις το θάρρος και τον αντρισμό που λείπει από εσένα και από το λαό σου τα λέμε

 15. avatar Γ.Στας

  Κι εσείς πόσα μίλια έχετε που πετάτε πάνω από κατοικημένα νησιά μας ?
  Μόνα ζυγά δικά σας ,αυτό θέλετε ..

  1. avatar Με αυτη την προσεγγιση

   Αν σταματησουν να πετουν πανω απο τα νησια θα πρεπει να τα αποστρατικοποιησουμε. Αν θελουν να μην εχουμε στρατο στα νησια, να διαλεισουν τη στρατια του αιγαιου που διατηρουν. Οσο για τη συμφωνια της Λωζανης, να τη συζητησουμε μετους Ιταλους που τη συναψαμε. Δεν εχει σχεση η τουρκια με αυτη τη συμφωνια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει