Σε υποχρεωτικές εξετάσεις… φύλου θα υποβληθούν οι παίκτριες των γυναικείων ομάδων ποδοσφαίρου του Ιράν, μετά την αποκάλυψη ότι τέσσερις από αυτές είχαν γεννηθεί… άντρες.

Γιατροί θα διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους κατά τις προπονήσεις και όσες παίκτριες αποτύχουν και δεν μπορέσουν να αποδείξουν ότι είναι εντελώς… θηλυκές θα αποκλειστούν από το πρωτάθλημα.

Τα αρμόδια διοικητικά όργανα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας ανακοίνωσαν τη διεξαγωγή των δειγματοληπτικών ελέγχων, όταν αποκαλύφθηκε ότι αρκετές παίκτριες, τέσσερις από τις οποίες συμμετείχαν και στην εθνική ομάδα, ήταν στην πραγματικότητα άντρες, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις αλλαγής φύλου ή εμφάνιζαν κάποια διαταραχή σχετική με τη σεξουαλική τους ανάπτυξη, αναφέρει δημοσίευμα της Telegraph.

Η αλλαγή φύλου είναι νόμιμη στη χώρα από το 1979, κάτι που προκαλεί εντύπωση και έρχεται σε αντίθεση με τους αυστηρούς ισλαμικούς κανόνες της Σαρίας, οι οποίοι –μεταξύ άλλων- απαγορεύουν την ομοφυλοφιλία και το προγαμιαίο σεξ.

Όσες παίκτριες δε μπορούν να αποδείξουν ότι είναι… γυναίκες, θα αποκλειστούν από το γυναικείο πρωτάθλημα και θα μπορέσουν να συμμετέχουν ξανά μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία αλλαγής φύλου.

«Αν αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους μέσα από χειρουργικές επεμβάσεις και πάρουν τις απαραίτητες ‘συστατικές επιστολές’ από τους γιατρούς, τότε θα μπορούν να συμμετέχουν στις γυναικείες ομάδες» ανέφερε ο Ahmad Hashemian, επικεφαλής της ιατρικής επιτροπής της ιρανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.