Έως το τέλος Μαρτίου αναμένεται να υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, το σχέδιο νόμου για το συντονισμό των υπηρεσιών ασφάλειας, ώστε σε ανώτατο επίπεδο να υπάρξει συνεργασία των κρατικών οργάνων και θεσμών που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το σχέδιο νόμου συντάσσεται με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Δικαιοσύνης, Ντούσκο Μάρκοβιτς και του υπουργού Εσωτερικών, Ράσκο Κόνιεβιτς βάσει αναλύσεων που προετοιμάστηκαν από τα δύο υπουργεία.

Με βάση την πρακτική που ακολουθείται στην περιοχή υπάρχουν δύο επίπεδα συντονισμού, το πολιτικό- υπουργοί Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Άμυνας- και το επιχειρησιακό,στο οποίο μετέχουν οι αστυνομικοί διευθυντές και η Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας.

Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου έχει συγκροτήσει ομάδα εργασίας που αναλύει τη νομοθεσία για το συντονισμό των υπηρεσιών ασφάλειας που ισχύει στην Κροατία, στη Σλοβενία και στη Σερβία.

Στην Κροατία, αρμόδιο για τον επιχειρησιακό συντονισμό είναι το Συμβούλιο συντονισμού των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών.

Στη Σερβία, το Γραφείο Συντονισμού είναι επιχειρησιακό όργανο επικεφαλής του οποίου είναι ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, θέση που έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.