Συνολικά 115.347 άνθρωποι που προσβλήθηκαν από κορονοϊό έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ τις τελευταίες ώρες, με άλλους 734 θανάτους να καταγράφονται τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Η ισχυρότερη οικονομική δύναμη του πλανήτη είναι αυτή που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ πλήγμα από την πανδημία σε απόλυτα μεγέθη, τόσο ως προς τον αριθμό των νεκρών, όσο και ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 (2.071.782 ως τις 03:30 σήμερα Κυριακή ώρα Ελλάδας).

Αυτός ο τελευταίος αριθμός πιθανόν είναι πολύ κατώτερος από την πραγματικότητα, με δεδομένες τις δυσκολίες στην πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ όταν άρχιζε να εξαπλώνεται ο ιός στη χώρα.

Από τα τέλη του Μαΐου, οι ημερήσιοι απολογισμοί των θανάτων σπανίως ξεπερνούν το φράγμα των 1.000.

Όμως αυτοί των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παραμένουν πάντα γύρω στα 20.000 κατά μέσον όρο καθημερινά, με τις ΗΠΑ να δυσκολεύονται να κατέβουν από αυτό το επίπεδο, καθώς η μια πλευρά της χώρας παίρνει τη σκυτάλη από την άλλη.

Το πρώτο κύμα δεν έχει ακόμη κοπάσει τελείως, καθώς το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετακινηθεί από τη Νέα Υόρκη και το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας σε μια ευρεία λωρίδα από τον νότο ως τη δύση, με τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στα νοσοκομεία πολιτειών όπως είναι η Αριζόνα, το Τέξας ή η Φλόριντα.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι αυτή η κατάσταση δεν έχει προηγούμενο. Και ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει», τόνιζε προχθές Παρασκευή ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, ο διευθυντής των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC).

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκαθαρίζει πως αποκλείει το κλείσιμο της αμερικανικής οικονομίας εκ νέου σε περίπτωση δεύτερου κύματος.

Επιπλέον 424 νεκροί στο Μεξικό

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέγραψε 424 επιπλέον θανάτους εξαιτίας του Covid-19 και 3.494 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει έτσι τους 16.872 νεκρούς επί συνόλου 142.690 ανθρώπων οι οποίοι έχουν μολυνθεί.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως ο πραγματικός αριθμός των Μεξικανών οι οποίοι έχουν προσβληθεί από κορονοϊό είναι πολύ υψηλότερος από αυτόν που επιβεβαιώνεται επίσημα.

Φόβοι για νέα κύμα της πανδημίας στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό που έχει καταγραφεί από τον Απρίλιο, με αποτέλεσμα να εκφράζονται φόβοι για νέο κύμα της πανδημίας.

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι τα 36 από αυτά τα νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα και εντοπίστηκαν στην πρωτεύουσα Πεκίνο, όπου η εύρεση νέας εστίας μόλυνσης οδήγησε στην επιβολή περιορισμών σε πολλές συνοικίες.

Από τα κρούσματα, τα 19 ήταν «εισαγόμενα», ανέφερε το υπουργείο, κατά τον όρο των κινεζικών αρχών όταν εντοπίζονται ταξιδιώτες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό στο εξωτερικό όταν φθάνουν στην κινεζική επικράτεια.

Τα υπόλοιπα δύο κρούσματα εγχώριας μετάδοσης εντοπίστηκαν στην επαρχία Λιαονίνγκ.

Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας του Covid-19 χθες.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 83.132 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Νέα αρνητικά ρεκόρ για την Αίγυπτο

Αυξημένα είναι τα νούμερα που παρουσίασε η Αίγυπτος όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους λόγω κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες 24 ώρες έχασαν τη ζωή τους 62 άνθρωποι, ενώ παρουσιάστηκαν άλλα 1.677 κρούσματα.

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 1.484 άτομα, ενώ έχουν μολυνθεί από τον ιό 42.980 άνθρωποι.

Μεταξύ των νεκρών είναι κι 60 νεκροί, με έναν φοιτητή ιατρικής στο 6ο έτος του Πανεπιστημίου Έρευνας και Τεχνολογίας της Αιγύπτου να είναι το τελευταίο θύμα, ενώ σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Ιατρικής Συνδικαλιστικής Ένωσης της χώρας, Δρ. Ιμπραήμ Ελ Ζάγιεντ, συνολικά 454 ιατροί είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2.