Εφτά οικιστικές περιοχές ισοπέδωσε το συριακό καθεστώς στη Συρία, χωρίς κανένα φανερό στρατιωτικό λόγο, αλλά για να τιμωρήσει τους πολίτες που ζούσαν ανάμεσα στους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, οι οποίοι είχαν ήδη διαφύγει, κατήγγειλε σήμερα με ανακοίνωση η οργάνωση Ηuman Rights Watch.

Το κείμενο της ανακοίνωσης δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης www.hrw.org και συνοδεύεται από δορυφορικές φωτογραφίες «πριν και μετά» των περιοχών και από μαρτυρίες.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το συριακό καθεστώς έχει κατεδαφίσει από τον Ιούλιο 2,012 εκατ. κτίρια σε μία έκταση 1.450 στρεμμάτων, που αντιστοιχεί σε 200 γήπεδα ποδοσφαίρου. Μεταξύ των κατεδαφισθέντων περιλαμβάνονται και πολλά πολυώροφα συγκροτήματα διαμερισμάτων.

Στην ανακοίνωση αναφέρονται συγκεκριμένα οι συνοικίες Μάσα’α αλ-Αρμπάιν και Γουάντι αλ-Ζουζ στο κέντρο της πόλης Χάμα, και Καμπούν, αλ-Τανταμόν, Μπαρζέχ, Χάραν αλ-Αγουαμίντ και η περιοχή του αεροδρομίου Μέζε εντός και στα περίχωρα της Δαμασκού.

Η οργάνωση αναφέρεται σε δηλώσεις σύρων αξιωματούχων και δημοσιεύματα του καθεστωτικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία οι κατεδαφίσεις αφορούσαν κτίρια που είχαν ανεγερθεί «χωρίς τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες» ή πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής «προγραμμάτων πολεοδομικού σχεδιασμού».

Σύμφωνα με την οργάνωση, η συγκυρία και οι συνθήκες των κατεδαφίσεων δείχνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως τιμωρία προς πολίτες που ζούσαν σε περιοχές όπου προηγουμένως ήταν οχυρωμένες αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Πολλές από τις κατεδαφίσεις έγιναν αφού οι καθεστωτικές δυνάμεις εκκαθάρισαν περιοχές από τους αντάρτες και σε ορισμένες περιπτώσεις σε περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων από στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή στρατηγικούς στόχους για τους οποίους είναι δικαιολογημένη η λήψη μέτρων προστασίας.

Η ισοπέδωση των περιοχών αυτών αποτελεί παραβίαση των διεθνώς αναγνωρισμένων κανόνων του δικαίου του πολέμου που απαγορεύει στους εμπόλεμους να πλήττουν μη στρατιωτικούς στόχους και οι συριακές αρχές πρέπει να λογοδοτήσουν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Ποιον ξεγελάει ο ισχυρισμός της κυβέρνησης περί προγράμματος πολεοδομικού σχεδιασμού εν μέσω ενός αιματηρού πολέμου;», δήλωσε ο Ολε Σόλβαγκ, ερευνητής της οργάνωσης.