Ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λέβεν εξέφρασε σήμερα την ελπίδα η αυλαία στην δολοφονία, το 1986, του Ούλοφ Πάλμε που έπεσε σήμερα να οδηγήσει στην επούλωση του εθνικού τραύματος.

«Ελπίζω ειλικρινά ότι η πληγή αυτή θα μπορέσει τώρα να επουλωθεί», είπε ο πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση, νωρίτερα σήμερα, του ονόματος του δολοφόνου από τον εισαγγελέα Κρίστερ Πέτερσον, ο οποίος έκλεισε την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες.

Ο δράστης ονομάζεται Στιγκ Ένγκστρομ, ήταν γραφίστας και αυτοκτόνησε το 2000.

Ο Λέβεν είπε ότι, ενώ θα ήταν προτιμότερο να υπήρχε καταδίκη και οριστικές αποδείξεις, η παρούσα έρευνα έφθασε πιο μακριά σε σχέση με τις προηγούμενες.

Ο εισαγγελέας Πέτερσον ανέλαβε το 2017 την υπόθεση για την δολοφονία του Πάλμε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο της Στοκχόλμης, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στις 28 Φεβρουαρίου του 1986 καθώς επέστρεφε από τον κινηματογράφο μαζί με την σύζυγό του και τον γιο τους.

Η αποτυχία να εξιχνιασθεί η υπόθεση, παρά το μεγαλύτερο ανθρωποκυνηγητό στην ιστορία της χώρας, προκαλούσε επί σειρά ετών ανησυχία σε μία χώρα, η οποία υπερηφανεύεται για την δεκτικότητα και την ανοχή της.

«Είναι μια ανοιχτή πληγή για την Σουηδία το ότι δεν γνωρίζουμε τι συνέβη», είχε πει τον Φεβρουάριο ο Λέβεν.

Ο σοσιαλδημοκράτης Πάλμε διετέλεσε πρωθυπουργός από το 1969 ως το 1976 και από το 1982 ως το 1986. Κάποιοι τον θεωρούν αρχιτέκτονα της σύγχρονης Σουηδίας, αλλά οι συντηρητικοί απεχθάνονταν τις αντιαποικιοκρατικές του απόψεις και την κριτική του εις βάρος των ΗΠΑ.

Η δολοφονία του σε ηλικία 59 ετών είχε προκαλέσει πολλές θεωρίες συνωμοσίας, καμία εκ των οποίων δεν αποδείχτηκε αληθής.

Η αστυνομία κατηγορήθηκε ευρέως ότι απέτυχε στην αρχική έρευνα.