Το συμβούλιο του στρατού της Αιγύπτου έδωσε σήμερα την έγκρισή του στον επικεφαλής του, τον στρατάρχη Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Mena.

Το πρακτορείο πρόσθεσε ότι ο στρατάρχης, 59 ετών, «αναμένεται να ανακοινώσει την τελική του απόφαση στον λαό τις επόμενες ώρες».

Ο Σίσι ανέτρεψε τον πρώτο δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Αιγύπτου, τον Μοχάμεντ Μόρσι, στις 3 Ιουλίου, γεγονός που προκάλεσε πολιτική αναταραχή και αιματηρές διαδηλώσεις στη χώρα.

Έκτοτε ο στρατάρχης έχει γίνει πολύ δημοφιλής μεταξύ των Αιγυπτίων, καθώς τον θεωρούν μια αποφασιστική προσωπικότητα που μπορεί να σταθεροποιήσει τη χώρα.

Νωρίτερα σήμερα, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η αιγυπτιακή προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Σίσι προήχθη από στρατηγός σε στρατάρχης, τον υψηλότερο βαθμό των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων. Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, η απόφαση αυτή της αιγυπτιακής προεδρίας ήταν ένα δείγμα ότι ο Σίσι πρόκειται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Αιγύπτου.

«Η απόφαση ήταν αναμενόμενη και είναι το πρώτο βήμα πριν την παραίτηση του στρατηγού και την ανακοίνωση της υποψηφιότητά τους, η οποία τώρα αναμένεται πολύ σύντομα», είχε δηλώσει ένας αξιωματικός του αιγυπτιακού στρατού.

Προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα, ο Σίσι πρέπει να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Άμυνας και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης αλλά και να αποστρατευθεί ή να παραιτηθεί από τον στρατό, καθώς το σύνταγμα της Αιγύπτου αναφέρει ρητώς ότι ο πρόεδρος της χώρας θα πρέπει να είναι πολίτης.