Ανοίγει κι άλλο όπως φαίνεται η «ψαλίδα» μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Τζο Μπάιντεν καθώς σε νέα δημοσκόπηση του CNN, ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται 14 πόντους πίσω από τον Δημοκρατικό αντίπαλο του, πληρώνοντας ουσιαστικά την τραγική αντίδρασή του στην υπόθεση δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ.

Σύμφωνα με την έρευνα, 8 στους 10 Αμερικανούς θεωρούν δικαιολογημένο το κύμα διαμαρτυριών και διαδηλώσεων μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις.

Στο γενικό πληθυσμό, μόλις το 38% εγκρίνει τον τρόπο που χειρίζεται ο Τραμπ την ηγεσία κράτους και κυβέρνησης, ενώ το 57% τον κρίνει αρνητικά.

Πρόκειται για τα χειρότερα ποσοστά του Ρεπουμπλικανού μεγιστάνα από τον Ιανουάριο του 2019, ενώ είναι ανάλογα εκείνων του Τζίμι Κάρτερ και του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου, οι οποίοι έχασαν τη δεύτερη προεδρική θητεία στις εκλογές που ακολούθησαν την πρώτη τους.

Στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ εμφανίζεται 14 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον Μπάιντεν, ο οποίος από το Σάββατο έχει εξασφαλίσει και τυπικά το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές. Ο τελευταίος λαμβάνει 55%, έναντι 41% του νυν προέδρου της χώρας.

Το αποτέλεσμα ακολουθεί μία εβδομάδα κατά την οποία επιφανείς Ρεπουμπλικανοί επέκριναν ανοιχτά τον Ντ. Τραμπ, με ορισμένους να δηλώνουν ανοιχτά ότι θα υποστηρίξουν τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το 63% των ερωτηθέντων εκφράζονται αρνητικά για τους χειρισμούς του προέδρου των ΗΠΑ στα ζητήματα φυλετικών σχέσεων στη χώρα, ενώ το 65% αναφέρει ότι επιδείνωσε αντί να κατευνάσει τα πράγματα με τον τρόπο που χειρίστηκε το πρόσφατο κύμα διαμαρτυριών μετά τη δολοφονία Φλόιντ.

Τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων σημειώνουν ότι ο ρατσισμός αποτελεί σημαντικό ζήτημα στις σημερινές ΗΠΑ, έναντι 49% που απαντούσε το ίδιο το 2016.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε μεταξύ της 2ας και της 5ης Ιουνίου, σε δείγμα 1.259 ψηφοφόρων.