Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 233.836. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.601. Παράλληλα, 160.938 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 233.515 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.530 άνθρωποι, ενώ 160.092 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 71 άνθρωποι και καταγράφηκαν 321 νέα κρούσματα. 846 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 353 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.742 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 33.202 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός. Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν μικρή αύξηση: νόσησαν 3 περισσότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 16 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 891.

Στο μεταξύ, η ιταλική κυβέρνηση εξέφρασε την ενόχλησή της, για την απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να μην επιτρέψει την ελεύθερη οδική και σιδηροδρομική σύνδεση των δυο χωρών. «Τα μέχρι τώρα στοιχεία δεν μας επιτρέπουν να ανοίξουμε τα σύνορα με την Ιταλία, αλλά ελπίζουμε να μπορέσουμε να το κάνουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται», δήλωσε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε ότι «οι ατομικισμοί παραβιάζουν το κοινοτικό πνεύμα και ζημιώνουν την Ευρώπη και την ενιαία αγορά της». Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών αισιοδοξεί, πάντως, ότι το τα ιταλοαυστριακά σύνορα θα μπορέσουν να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Αυστρία: Η Όπερα της Βιέννης ανοίγει, αλλά μόνον για 100 τυχερούς ανά παράσταση

Εν τω μεταξύ η Κρατική Όπερα της Βιέννης, που έκλεισε από τα μέσα Μαρτίου, ανακοίνωσε σήμερα πως από την ερχόμενη Δευτέρα θα επαναλάβει τις παραστάσεις της αλλά με περιορισμένες θέσεις για το κοινό, έως εκατό θεατές κάθε φορά, τηρώντας τα ισχύοντα μέτρα κατά της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Το λυρικό θέατρο, το οποίο είχε ρίξει πρόωρα αυλαία στη σεζόν του, έχει προγραμματίσει 14 συναυλίες μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μόνο εκατό προνομιούχοι θα γίνουν δεκτοί στην αίθουσα με τα 1.709 καθίσματα, όπως απαιτούν οι κανονισμοί για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Η Όπερα δεν θα παρουσιάσει για αυτήν την περίοδο σημαντικές παραγωγές από το ρεπερτόριο της, αλλά ως επί το πλείστον ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου. Οι τιμές των εισιτηρίων θα κυμαίνονται μεταξύ 36 και 100 ευρώ.

Το πρόγραμμα της αίθουσας αυτής του λυρικού θεάτρου, που είναι από τις πιο δημοφιλείς στον κόσμο, αναμένεται να ξαναρχίσει κανονικά από τον Σεπτέμβριο. Διευθυντής της Staatsoper για δέκα χρόνια, ο Γάλλος Ντομινίκ Μεγιέρ παραδίδει αυτόν τον μήνα την ‘μπαγκέτα’ του ιδρύματος στον Αυστριακό Μπόγκνταν Ρότσιτς, που προηγουμένως χρημάτισε πρόεδρος του τμήματος κλασικής μουσικής της Sony Classical.

Μετά τρεις μήνες σιωπής, οι πρώτοι βιεννέζικοι θεσμοί στους οποίους οι κλασικές μελωδίες θα ακουστούν ξανά είναι οι Musikverein και το Konzerthaus. Αυτά τα δύο ιδρύματα ανοίγουν ξανά την ερχόμενη Παρασκευή, επίσης με εκατό θεατές ανά παράσταση.

Στο πόντιουμ του Musikverein, όπου παραδοσιακά διοργανώνεται η συναυλία της Πρωτοχρονιάς, ο μαέστρος Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ για αυτήν την άνευ προηγουμένου επαναλειτουργία.

Η Αυστρία, η οποία ήταν από τις πρώτες χώρες που χαλάρωσαν τους περιορισμούς για την καταπολέμηση του κορονοϊού, έχει εγκρίνει από τα τέλη Μαΐου τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, θέτοντας ως όριο τους 100 θεατές. Αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί στους 250 τον Ιούλιο και σε 500 θεατές τον Αύγουστο.

Με την προϋπόθεση να τηρούνται ενισχυμένα μέτρα προφύλαξης για την υγεία και κατόπιν συμφωνίας της κυβέρνησης, είναι δυνατόν να οργανωθούν εκδηλώσεις στις οποίες θα μπορούν συγκεντρώνονται έως και χίλιοι άνθρωποι σε κλειστά μέρη.

Η Όπερα της Βιέννης προγραμματίζει συνήθως 350 παραστάσεις ανά σεζόν για 600.000 θεατές και συμβάλλει στην καλλιτεχνική και τουριστική προβολή της αυστριακής πρωτεύουσας.