Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε πολλές αμερικανικές πολιτείες καθώς η οργή ξεχειλίζει για τον φόνο του Αφροαμερκανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη την περασμένη βδομάδα, από αστυνομικό.

Τα πράγματα ξέφυγαν τόσο πολύ που, όπως αποκάλυψε το CNN, στη διάρκεια των ταραχών στην Ουάσινγκτον ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φυγαδεύτηκε «για σύντομο διάστημα» σε υπόγειο καταφύγιο του Λευκού Οίκου.

Όπως περιγράφει η εφημερίδα Sun, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ο Αμερικανός πρόεδρος βρήκε καταφύγιο στο Presidential Emergency Operations Center (PEOC) – που είχε χρησιμοποιηθεί ξανά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Ο χώρος αυτός βρίσκεται κάτω από την Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, αλλά είναι μυστική η ακριβής θέση του.

Κατασκευάστηκε για την προστασία του Φραγκλίνου Ρούσβελτ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν φτιαγμένο για να αντέχει και σε πυρηνικό πλήγμα.

Η πρόσβαση γίνεται μέσω ασανσέρ, το οποίος βρίσκεται πίσω από πολλές πόρτες με συστήματα ελέγχου και βιομετρικών δικλείδων ασφαλείας.

Στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Ντικ Τσένι στις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αρχές φοβούνταν πως ένα από τα αεροσκάφη τα οποία είχαν καταλάβει αεροπειρατές κατευθυνόταν στον Λευκό Οίκο.

Όπως είχε περιγράψει η πρώην Πρώτη Κυρία Λώρα Μπους, για την εμπειρία της τον Σεπτέμβριο του 2001, «μεταλλικές πόρτες έκλεισαν πίσω μου μεγάλο θόρυβο και αποκόβοντας και το οξυγόνο», ενώ πρόσθετε πως είχε δει «ημιτελείς υπόγειες αίθουσες κάτω από τον Λευκό Οίκο» την ώρα που μεταφερόταν στο PEOC.