Όπως σημειώνει δραματική προειδοποίηση από την Παγκόσμια Τράπεζα, ο αριθμός των φτωχών οικογενειών μπορεί να διπλασιασθεί το 2020 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, εξαιτίας της πανδημίας της Covid-19, η οποία απειλεί τα δημόσια οικονομικά και την απασχόληση στα παλαιστινιακά εδάφη.

Μέχρι τώρα, η Παλαιστίνη έχει σχετικά ξεφύγει από την «καταιγίδα» του κορονοϊού, καθώς είχαν καταγραφεί συνολικά 447 κρούσματα και τρεις νεκροί μεταξύ των περίπου πέντε εκατομμυρίων κατοίκων της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας.

Όμως, η κρίση έχει περιορίσει την οικονομική δραστηριότητα τη στιγμή που οι τοπικές Αρχές δέχονται πίεση για να ενισχύσουν τόσο τα υγειονομικά μέτρα όσο και την οικονομική ανάκαμψη.

«Πριν ακόμη από την πανδημία της Covid-19, περίπου το ένα τέταρτο των Παλαιστινίων ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας, δηλαδή 53% στη Γάζα και 14% στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το ποσοστό των φτωχών νοικοκυριών αναμένεται να φθάσει το 30% στην Δυτική Όχθη και το 64% στη Γάζα», επισημαίνει η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι σημαντικότερος στη Δυτική Όχθη, καθώς δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί εργάζονται στο Ισραήλ, το οποίο πλήττεται επίσης από την κρίση, αλλά όπου οι μισθοί είναι υψηλότεροι. Εξαιτίας της πανδημίας, ο αριθμός των εργαζομένων αυτών μειώθηκε, πράγμα που έχει επιφέρει μια «σημαντική μείωση» της οικονομικής συνεισφοράς τους.

Έπειτα από εβδομάδες απαγόρευσης της εισόδου στο Ισραήλ, χιλιάδες εργαζόμενοι της Δυτικής Όχθης επετράπη στις αρχές Μαΐου να επιστρέψουν στη χώρα στο πλαίσιο μιας πολιτικής σταδιακής επανεκκίνησης της τοπικής οικονομίας.

Σύμφωνα με μια συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή και όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 40.000 από τους περίπου 100.000 εργαζομένους μπόρεσαν να επιστρέψουν εκεί. Και χθες, Κυριακή 31 Μαΐου, ο αριθμός αυτός αυξήθηκε σε λίγο περισσότερους από 60.000, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.

Όμως, «στο στάδιο αυτό, δεν είναι δυνατό να γνωρίζει κανείς πόσο καιρό θα χρειαστεί η οικονομία για να συνέλθει από τα μέτρα εγκλεισμού», υπογραμμίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία υπολογίζει σε μια συρρίκνωση φέτος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στα Παλαιστινιακά Εδάφη η οποία θα κυμαίνεται από 7,6% μέχρι 11,2%.

Η κατάσταση αναμένεται να γίνεται «όλο και πιο δύσκολη» για την Παλαιστίνη, η οποία θα δει τα έσοδά της να μειώνονται, όμως τις δαπάνες της για την υγεία να αυξάνονται, σημειώνει ακόμη η Παγκόσμια Τράπεζα.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.