Υπό κράτηση βρίσκεται ο αστυνομικός που πάτησε τον Τζορτζ Φλόιντ (George Floyd) στον λαιμό και τον οδήγησε στον θάνατο. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ ο Ντέρκ Τσόβιν (Derek Chauvin) βρίσκεται πλέον στα χέρια των Αρχών, που έχουν αναλάβει την υπόθεση.

Ο αστυνομικός εμφανίζεται στο βίντεο που δημιούργησε διεθνή κατακραυγή να πατά τον Φλόιντ στον λαιμό, την ώρα που εκείνος τον παρακαλούσε να τον αφήσει. Οι φράσεις «Σε παρακαλώ… Δεν μπορώ να αναπνεύσω… Σε παρακαλώ…», ήταν οι τελευταίες που ξεστόμισε και πλέον έχουν γίνει το σύνθημα για έντονες διαμαρτυρίες τόσο στη Μινεάπολις όσο και γενικότερα στις ΗΠΑ.

Ο Αφροαμερικανός που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 43 ετών δεν αντιστάθηκε, ωστόσο ο Τσόβιν συνέχιζε να μην πτοείται, με τον άνδρα που είχε ακινητοποιήσει να χάνει σταδιακά τις δυνάμεις του, μέχρι που το σώμα του σταμάτησε να κάνει έστω και κάποιες σπασμωδικές κινήσεις.

Η μοίρα επιφύλασσε στον άτυχο Φλόιντ ένα τραγικό τέλος, αν και η ιστορία του δεν είναι πρωτόγνωρη…

Ακόμη ένα επεισόδιο στη σειρά της οργής

Η οργή ξεχείλισε στη Μινεάπολις, που γρήγορα μετατράπηκε σε πεδίο διαδηλώσεων και επεισοδίων. Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το πρώτο, απλώς προστέθηκε στον μακρύ κατάλογο με τα πολλά που οδήγησαν στον αναίτιο και άδικο θάνατο πολιτών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής επειδή γεννήθηκαν με το χρώμα του δέρματός τους να είναι μαύρο.

Οι μνήμες δεν έχουν εξασθενίσει από όσα έγιναν τον Αύγουστο του 2014 στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, μετά τη δολοφονία του άοπλου εφήβου, Μάικλ Μπράουν, επίσης Αφροαμερικανού. Την ίδια χρονιά είχε καταγραφεί και η αφαίρεση ζωής του Τζον Κρόφορντ, στο Οχάιο, επειδή κρατούσε πλαστικό πιστόλι. Ήταν μόλις 22 ετών. Και δεν ήταν οι μόνοι. Το 2014 έγινε και ο στραγγαλισμός από αστυνομικούς του 43χρονου πωλητή παρανόμων τσιγάρων, Ερικ Γκάρνερ, με τους εκπρόσωπους του νόμου (;) να πέφτουν… στα μαλακά.

Ο θάνατος του Γκάρνερ είχε γεννήσει το κίνημα «Black Lives Matter», το οποίο είχε μια σχετική επίδραση στην κοινωνία των ΗΠΑ, ωστόσο φαίνεται πως δεν κατάφερε να αλλάξει και πολλά. Και δεν είναι μόνο η αφαίρεση ζωής από Αφροαμερικανούς, αλλά και πολλά αναίτια περιστατικά βίας εναντίον τους, που συνεχίζουν να κρατούν ανοικτή μια «πληγή» στην τοπική κοινωνία, που δεν λέει να κλείσει.

Τρίτη νύχτα ταραχών

Εν τω μεταξύ, η κατάσταση στη Μινεάπολις παραμένει εκτός ελέγχου, με εμπρησμούς, λεηλασίες και βανδαλισμούς να έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ώρες, καθώς η οργή των διαδηλωτών δεν καταλαγιάζει και η εικόνα του Φλόιντ με το γόνατο του αστυνομικού στον λαιμό του εξακολουθεί να προκαλεί φρίκη και θυμό.

Το τελευταίο ξέσπασμα των διαδηλωτών, με αστυνομικό τμήμα να παραδίδεται στις φλόγες, ήταν ουσιαστικά ανεξέλεγκτο, παρότι ο κυβερνήτης της Μινεσότα ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά για να βοηθήσει στην αποκατάσταση της τάξης.