Πλήγμα στην πανίσχυρη Μαφία στην περιοχή της Καλαβρίας, την περίφημη Ντραγκέτα, είχε ως στόχο να προκαλέσει αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε σε δέκα περιφέρειες της Ιταλίας, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκαν και δεκάδες συλλήψεις από την Οικονομική Αστυνομία της χώρας, την Guardia di Finanza.

Έφοδοι και συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, στη Σικελία, αλλά και στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στην Πίζα και στην Μπολόνια. Επιχειρηματίες και ανώτεροι υπάλληλοι του Δημοσίου, οι οποίοι συνεργάζονταν με το οργανωμένο έγκλημα της Καλαβρίας, είχαν δημιουργήσει ένα καρτέλ, για την εξασφάλιση δημοσίων εργολαβιών, συχνά και με σημαντικές χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεκάδες μειοδοτικοί διαγωνισμοί του Δημοσίου ήταν στην πραγματικότητα διαβλητοί και στο τέλος της διαδικασίας επιλέγονταν πάντα οι ίδιες εταιρίες, σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Τα ηνία της όλης αυτής παράνομης δράσης κρατούσε η καλαβρέζικη «μαφιόζικη φατρία» των Πιρομάλι, από τις γνωστότερες του ιταλικού Νότου.