Οι συγκρούσεις ανάγκασαν τον ΟΗΕ να ματαιώσει την αποστολή τροφίμων και εμβολίων σε πολιορκούμενη περιοχή της Δαμασκού όταν η κυβέρνηση υπέδειξε για το σκοπό αυτό μια παρακαμπτήριο και επικίνδυνη οδό, δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέλη των υπηρεσιών αρωγής στη Συρία κατηγορούν τις συριακές αρχές ότι παρεμποδίζουν την αποστολή τροφίμων και φαρμάκων σε περιοχές που ελέγχουν οι αντάρτες και ότι απειλούν οργανώσεις με απέλαση στην περίπτωση που επιχειρήσουν να αποφύγουν γραφειοκρατικά εμπόδια για να βοηθήσουν δεκάδες χιλιάδες θύματα του πολέμου. Το καθεστώς αποδίδει τις καθυστερήσεις στις επιθέσεις των ανταρτών.

Τις περισσότερες αποστολές διανομής τροφίμων και φαρμάκων εμποδίζει η πολιορκία περιοχών από τις δυνάμεις του καθεστώτος, ωστόσο αρκετές παρεμποδίζονται και από τις ανταρτικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν περικυκλώσει δυο πόλεις στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με την υπηρεσία αρωγής των παλαιστινίων προσφύγων του ΟΗΕ (UNRWA), η Δαμασκός έδωσε άδεια σε έξι φορτηγά να μεταφέρουν τρόφιμα, 10.000 δόσεις εμβολίων για την πολιομυελίτιδα και ιατρικές προμήθειες σε 6.000 ανθρώπους στην περιοχή Γιαρμούκ της Δαμασκού στην οποία ζουν παλαιστίνιοι πρόσφυγες.

Στην περιοχή έχουν παγιδευτεί 18.000 άνθρωποι, ενώ 15 πέθαναν από την πείνα. Ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής, Κρις Γκίνες, δήλωσε ότι οι συριακές αρχές «απαίτησαν» να χρησιμοποιήσουν τα φορτηγά τη νότια είσοδο της Γιαρμούκ.

Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να διανύσουν μια απόσταση 20 χλμ. «μέσω μιας περιοχής όπου σημειώνονται συχνά σφοδρές συγκρούσεις και στην οποία πολλές ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης, ανάμεσά τους ορισμένες ομάδες ακραίων τζιχαντιστών, έχουν ενεργή δράση».

Όταν η οχηματοπομπή πέρασε το νότιο σημείο ελέγχου, η συνοδεία του, την οποία είχε διαθέσει η συριακή κυβέρνηση, έστειλε εκσκαφέα για να καθαρίσει το δρόμο από συντρίμμια και δέχθηκε πυρά αγνώστων.

Σύμφωνα με τον Γκίνες, πυρά πολυβόλων ερρίφθησαν και ένα βλήμα όλμου εξερράγη κοντά στο κομβόι με αποτέλεσμα τα φορτηγά να γυρίσουν πίσω.

Στη Συρία ζουν περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι, πρόσφυγες του πολέμου του 1948 που οδήγησε στην ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Πριν από την εξέγερση του 2011 κατά του Άσαντ, πολλοί ζούσαν στη Γιαρμούκ. Από τότε, την περιοχή έχουν εγκαταλείψει 70.000 πρόσφυγες. Όσοι παραμένουν εκεί έχουν παγιδευτεί επί μήνες με τους αντάρτες καθώς η περιοχή πολιορκείται από τα κυβερνητικά στρατεύματα.

Σύμφωνα με τη συριακή κυβέρνηση, οι αντάρτες ευθύνονται για τα πυρά εναντίον των οχηματοπομπών βοήθειας.
«Εν μέσω πληροφοριών για εκτεταμένο υποσιτισμό στη Γιαρμούκ, για γυναίκες που πεθαίνουν κατά τον τοκετό λόγω έλλειψης ιατρικής φροντίδας, για παιδιά που τρώνε ζώα για να επιβιώσουν, συνέβη και αυτό στο κομβόι της UNRWA», τόνισε ο Γκίνες.

«Αυτό είναι άκρως απογοητευτικό για τους κατοίκους της Γιαρμούκ που εξακολουθούν να ζουν υπό απάνθρωπες συνθήκες», υπογράμμισε ο Γκίνες.