Την αγωνία της Βουλής και του λαού για όσα διαδραματίζονται τους τελευταίους μήνες στις Κεντρικές Φυλακές, με τα περιστατικά των πέντε αυτοκτονιών και τους βιασμούς καταδίκων, εξέφρασε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Γιαννάκης Ομήρου.

Όλα αυτά, είπε, είναι προσβολή για τον λαό μας και τόνισε, ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση σε βάθος των αιτίων που οδηγούν σε αυτοχειρίες.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε, ότι δεν χωρεί ολιγωρία ή καθυστέρηση και θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μέτρα που θα αποκαθιστούν την εμπιστοσύνη στο σωφρονιστικό ίδρυμα της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ακόμα, ότι η εικόνα της χώρας τίθεται σε κίνδυνο τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Το ΑΚΕΛ καλεί τον υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, να αναλάβει έμπρακτα την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, με βάση και το κριτήριο πολιτικής ευθιξίας που ο ίδιος ο κ. Νικολάου έθετε για τους προκατόχους του.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Νομικών του ΑΚΕΛ, βουλευτής Άριστος Δαμιανού, κατήγγειλε τον υπουργό Δικαιοσύνης, ότι «επέδειξε ασύγγνωστη ολιγωρία και απέτυχε να διαχειριστεί την κατάσταση».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, είπε, πέρασαν σχεδόν έντεκα μήνες και μεσολάβησαν πέντε θάνατοι και πολλαπλοί βιασμοί.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Λευτέρης Χριστοφόρου, εξέφρασε την ελπίδα -με τα μέτρα που θα ληφθούν- τα γεγονότα στις φυλακές να αποτελέσουν σύντομα θλιβερό παρελθόν. Με κανέναν τρόπο, είπε, δεν πρέπει να στιγματιστεί η χώρα.

Η υποκρισία και η πολιτική εκμετάλλευση στο πρόβλημα των Κεντρικών Φυλακών θα πρέπει να σταματήσει, αναφέρει σε ανακοίνωση το ΕΥΡΩΚΟ. Το ζητούμενο, σημειώνει, είναι η εκτόνωση της τεταμένης κατάστασης και η λήψη τολμηρών μέτρων που να επιλύουν το πρόβλημα.

Έντονο προβληματισμό για τα τεκταινόμενα στις Κεντρικές Φυλακές εκφράζει επίσης η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου.

Τα τελευταία χρόνια, αναφέρει σε ανακοίνωση, έχουμε γίνει μάρτυρες πολύ δυσάρεστων καταστάσεων στο σωφρονιστικό μας ίδρυμα που δεν μας τιμούν ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Επιτροπή καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων και στην άμεση εφαρμογή των συστάσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Απαιτεί παράλληλα τη διεξαγωγή ανεξάρτητης και αποτελεσματικής έρευνας για τα διαδραματισθέντα γεγονότα στις φυλακές.

Ξυλοδαρμό από δεσμοφύλακες καταγγέλλουν κατάδικοι στις Κεντρικές Φυλακές και υποστηρίζουν ότι οι αυτοκτονίες είναι αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στο σωφρονιστικό ίδρυμα.

Όπως ανέφεραν σε δημοσιογράφο του ΡΙΚ, ξυλοδαρμό δέχθηκε και ένας από τους τελευταίους αυτόχειρες με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε άθλια ψυχολογική κατάσταση.

Υπάρχουν κρατούμενοι, που όπως ανέφεραν, μπήκαν στη φυλακή χωρίς κανένα ψυχολογικό πρόβλημα αλλά κατέληξαν να λαμβάνουν ψυχοφάρμακα.

Είπαν επίσης, ότι τους χορηγούνται ψυχοφάρμακα ώστε να κοιμούνται όλη μέρα και να μην ενοχλούν και πρόσθεσαν ότι περίμεναν από τον υπουργό Δικαιοσύνης, να λάβει μέτρα που θα βοηθούσαν στη ψυχολογική στήριξή τους, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων.

Κατήγγειλαν ακόμα, ότι στις φυλακές, οι αρμόδιοι προτιμούν να πετούν το φαγητό αντί να το μοιράζουν στους κρατούμενους στους οποίους χορηγείται μικρή μερίδα, ενώ περιορισμένες είναι και οι ώρες που υπάρχει νερό με αποτέλεσμα κάποιοι, οι οποίοι μάλιστα εργάζονται, να παραμένουν άπλυτοι.