Επικριτικός εναντίον των ΗΠΑ εμφανίστηκε την Πέμπτη (21/05) ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Αλεχάντρο Γιαματέι, επειδή επαναπατρίζουν παράτυπους μετανάστες στη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, παρά το γεγονός ότι είναι μολυσμένοι με τον κορονοϊό επιβαρύνοντας το υγειονομικό της σύστημα.

Παρά την πανδημία Covid-19 και τις προσπάθειες του Γιαματέι να σταματήσουν οι πτήσεις επαναπατρισμού των μεταναστών από τις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εξακολουθεί να τους στέλνει πίσω στη Γουατεμάλα.

Μεταξύ των επαναπατρισθέντων μεταναστών 119 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αντιπροσωπεύοντας το 5% των 2.512 κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στη Γουατεμάλα.

«Κατανοούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν να απελάσουν ανθρώπους, αλλά αυτό που δεν κατανοούμε είναι γιατί μας στέλνουν πτήσεις γεμάτες μολύνσεις», σχολίασε ο Γιαματέι.

«Αντιμετωπίσαμε σοβαρά προβλήματα με τους απελαθέντες», πρόσθεσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να συμπληρώσει: «Οι ΗΠΑ δεν μας συμπεριφέρθηκαν με τρόπο που θα χαρακτήριζα ευγενικό σε ό,τι αφορά τους απελαθέντες».

Ο 64χρονος Γιαματέι, γιατρός στο επάγγελμα, που χρησιμοποιεί πατερίτσες για να περπατά εξαιτίας της σκλήρυνσης κατά πλάκας από την οποία πάσχει, κατήγγειλε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει στη χώρα του «ούτε μία μάσκα» στη διάρκεια της πανδημίας.

Η αμερικανική πρεσβεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναλύει λεπτομερώς την οικονομική βοήθεια που παρείχαν πρόσφατα οι ΗΠΑ στη Γουατεμάλα, στην οποία περιλαμβάνονται εφόδια, εκπαίδευση και βοήθεια από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) καθώς και 2,4 εκατομμύρια δολάρια μέσω της USAID τον προηγούμενο μήνα.

«Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην υγεία και την ευημερία του λαού της Γουατεμάλας», τόνισε ο πρεσβευτής, Λουίς Αρεάγα, στην ανακοίνωση.

Το Μεξικό, η Κολομβία, η Αϊτή και η Τζαμάικα έχουν επίσης εντοπίσει κρούσματα της Covid-19 μεταξύ των απελαθέντων μεταναστών από τις ΗΠΑ.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Ελέγχου Συνόρων ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να απελαύνει Μεξικανούς με ειδικές πτήσεις προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του κορονοϊού. Η μεξικανική κυβέρνηση επεσήμανε ότι οκτώ πτήσεις είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, με τις οποίες θα μεταφερθούν στην πόλη του Μεξικό 133 άνθρωποι.