Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διατύπωσε πρόταση προς την αντιπολίτευση για κοινή προετοιμασία μιας συνταγματικής αναθεώρησης της δομής του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η πρόταση κατατίθεται ως συνέχεια της παρέμβασης του Προέδρου της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ, ο οποίος χτες είχε συναντηθεί χωριστά με τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Μιλώντας στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ο Ερντογάν είπε πως αν η αντιπολίτευση δεχθεί την από κοινού αλλαγή, τότε το κυβερνών κόμμα είναι έτοιμο να αποσύρει τη σχετική πρόταση νόμου.

Αυτή ήδη είναι υπό συζήτηση στην Επιτροπή Δικαιοσύνης του κοινοβουλίου και προκαλεί μεγάλη ένταση, αφού αντιδρά σύσσωμη η αντιπολίτευση (το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος και το Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας).

Η πρόταση νόμου αυξάνει σημαντικά τις αρμοδιότητες του υπουργού Δικαιοσύνης ως προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι, σε περίπτωση που η αλλαγή γίνει μέσω σχετικής συνταγματικής αναθεώρησης και όχι απλώς με νομοθετική αλλαγή, «αυτό θα είναι μεγάλο κέρδος για το δικαστικό σύστημα».

Πρότεινε μάλιστα να θεσμοθετηθεί ρύθμιση με την οποία θα μπορούν και τα πολιτικά κόμματα να ορίζουν μέλη για το συμβούλιο, ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Με άλλη πρότασή του ανέφερε ότι θα μπορούσε να θεσμοθετηθεί χωριστό Συμβούλιο Δικαστών και χωριστό Συμβούλιο Εισαγγελέων.

Μετά τη χτεσινή πρωτοβουλία του προέδρου Γκιούλ, οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και σήμερα με την επίσκεψη του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μπόζνταγ στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση).

Η τουρκική κυβέρνηση δείχνει ότι επιθυμεί να μειώσει την πίεση που αισθάνεται τον τελευταίο μήνα, προτείνοντας στην αντιπολίτευση διάλογο για το θέμα του συμβουλίου.

Οι υποθέσεις διαφθοράς, οι ισχυρισμοί περί εμπλοκής οργανώσεων στην Τουρκία στην υλική υποστήριξη των ισλαμιστών αντικαθεστωτικών στη Συρία, οι ανησυχητικές ενδείξεις στην οικονομία και το γεγονός ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους, ασκούν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση Ερντογάν.