Ένα από τα σημαντικότερα στελέχη των γαλλόφωνων φιλελεύθερων του Βελγίου, ο υπουργός Εξωτερικών Ντιντιέ Ρέιντερς, παραλλήλισε σήμερα τη Βόρεια Κορέα με τη Βαλλονία, τη γαλλόφωνη επαρχία του νότιου Βελγίου, όπου εδώ και 30 χρόνια κυριαρχεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

«Στη Βαλλονία, η κατάσταση είναι όπως στη Βόρεια Κορέα: ένα κόμμα και ακόμη και ένας μοναδικός ηγέτης», είπε ο Ρέιντερς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο φλαμανδικό ραδιόφωνο VRT.

Ο Ρέιντερς είναι επίσης αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση συνασπισμού του γαλλόφωνου Σοσιαλιστή Έλιο ντι Ρούπο.

Τέσσερις μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές, στις 25 Μαΐου, ο ηγέτης της βελγικής κεντροδεξιάς αντέδρασε με τον τρόπο αυτό στη συμμετοχή του ντι Ρούπο, την περασμένη εβδομάδα, σε μια ψυχαγωγική εκπομπή της δημόσιας γαλλόφωνης τηλεόρασης RTBF. Για πρώτη φορά, ένας πολιτικός είχε προσκληθεί στην εκπομπή «69 λεπτά χωρίς προσποιήσεις». Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για την παιδική ηλικία του και τα αγαπημένα του φαγητά.

«Δεν έχω τίποτα εναντίον της παρουσίας πολιτικών αξιωματούχων σε ψυχαγωγικές εκπομπές, το έκανα άλλωστε και εγώ στη Φλάνδρα. Όμως στη Φλάνδρα όλα τα κόμματα συμμετέχουν εξίσου, ενώ στη δικιά μας πλευρά δεν υπάρχει παρά μόνο ένα κόμμα και αυτό δεν είναι δυνατόν», σχολίασε ο Ρέιντερς.

Ο πρόεδρος του φιλελεύθερου Μεταρρυθμιστικού Κινήματος Σαρλ Μισέλ έκρινε επίσης «απαράδεκτη» τη συμμετοχή του Ντι Ρούπο στην εκπομπή, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές, κρίνοντας ότι με τον τρόπο αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση η «ουδετερότητα» του καναλιού RTBF το οποίο η δεξιά θεωρεί εδώ και χρόνια «προπύργιο» του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα των Μισέλ και Ρέιντερς ελπίζει ότι θα κερδίσει τις εκλογές στη Βαλλονία και κυρίως στην περιοχή των Βρυξελλών όπου το κόμμα τους δίνει μάχη στήθος με στήθος με τους Σοσιαλιστές. Οι τελευταίοι κατηγορούν από την πλευρά τους το φιλελεύθερο κόμμα ότι μετά τις εκλογές σκοπεύει να συμμαχήσει με το εθνικιστικό φλαμανδικό N-VA του Μπαρτ Ντε Βέφερ.