Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύξουν πρώτες ένα εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού, θα έχουν το καθήκον να το μοιραστούν σύντομα με τον κόσμο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), την ώρα που η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θέλει να παραχθούν κατά προτεραιότητα δόσεις για όλο τον αμερικανικό πληθυσμό.

Το μελλοντικό εμβόλιο θα πρέπει άραγε να θεωρηθεί «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», όπως έχουν δηλώσει οι πρόεδροι της Γαλλίας και της Κίνας; «Είμαι απολύτως σύμφωνος μ’ αυτό», απαντά ο Φράνσις Κόλινς όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων εκφράζοντας ιδιαίτερα την ανησυχία του για την τύχη της Αφρικής.

«Αν αποκτήσουμε ένα εμβόλιο που λειτουργεί, θα ήθελα να είναι διαθέσιμο το ταχύτερο εκεί, όπως και στη Νότια Αμερική, και δείτε αυτό που συμβαίνει στη Βραζιλία», συνεχίζει ο επιστήμονας αυτός που είναι υπεύθυνος για έναν οργανισμό έρευνας με προϋπολογισμό 42 δισεκατομμύρια δολάρια. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο, δεν μπορούμε να ασχοληθούμε μόνο με τον εαυτό μας, θα ήταν τρομερό».

Η κυβέρνηση Τραμπ έθεσε στόχο την παραγωγή 300 εκατομμυρίων δόσεων μέχρι τον Ιανουάριο ώστε να εμβολιασθούν όλοι οι Αμερικανοί. Αν τον επιτύχει, οι ΗΠΑ θα πρέπει άραγε να εξαγάγουν ένα μέρος της παραγωγής τους για τους ευάλωτους πληθυσμούς άλλων χωρών, πριν εμβολιάσουν ολόκληρο τον πληθυσμό τους;

«Πιστεύω προσωπικά πως αυτό θα πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη σημασία, και όχι το 2022», απαντά ο Φράνσις Κόλινς. «Ίσως από το τέλος της φετινής χρονιάς, όταν θα έχουμε τη δυνατότητα», προσθέτει πριν μετριάσει τον ενθουσιασμό του: «όλα αυτά βασίζονται σε μια μεγάλη ελπίδα, αλλά δεν είναι απαραίτητο πως θα εκπληρωθεί»,

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.