Η Ινδή διπλωμάτης, η οποία κατηγορείται από την Ουάσινγκτον για απάτη και είχε κληθεί να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ, έφυγε από τη Νέα Υόρκη και βρίσκεται καθ’οδόν προς το Νέο Δελχί, ανακοίνωσε σήμερα το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Ντεβγιανί Κχομπραγκαντέ έλαβε πλήρη διπλωματική ασυλία στις 8 Ιανουαρίου κι αναχώρησε για την Ινδία… Πριν από την αναχώρησή της επανέλαβε ότι είναι αθώα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Σιέντ Ακμπαρουντίν.

Η Κχομπραγκαντέ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, θα εργαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών στο Νέο Δελχί, ενώ επί του παρόντος τα παιδιά της παραμένουν στις ΗΠΑ.

Η διπλωμάτης κατηγορείται για απάτη από τις αρχές της Νέας Υόρκης και στα μέσα Δεκεμβρίου συνελήφθη.

Χθες Πέμπτη, οι αμερικανικές αρχές της ζήτησαν να εγκαταλείψει τη χώρα.

Η σύλληψη στις 12 Δεκεμβρίου της Κχομπραγκαντέ, η οποία ήταν αναπληρώτρια γενική πρόξενος στη Νέα Υόρκη, προκάλεσε αντίποινα από την κυβέρνηση της Ινδίας κατά αμερικανών διπλωματών στο Νέο Δελχί καθώς και μαζικές διαδηλώσεις. Την διπλωμάτη όχι μόνο συνέλαβαν οι αμερικανικές αρχές περνώντας της χειροπέδες, αλλά στη συνέχεια την υπέβαλαν και σε σωματικό έλεγχο.

Το γεγονός κλόνισε τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ινδίας οδηγώντας στην αναβολή δύο επισκέψεων ανώτατων αμερικανών αξιωματούχων στην Ινδία καθώς και μιας αμερικανικής επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Η Κχομπραγκαντέ κατηγορήθηκε ότι προσκόμισε ψεύτικα έγγραφα στις αμερικανικές αρχές προκειμένου να βγάλει βίζα στην οικονόμο της την οποία είχε φέρει μαζί της από την Ινδία, ενώ παρουσίασε και ανακριβείς δηλώσεις για το ύψος του μισθού που κατέβαλε στην υπάλληλο της το οποίο δεν ήταν το ίδιο με αυτό που είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Μετά τη σύλληψή της και την αποφυλάκισή της με εγγύηση, η Ινδία την μετέφερε στη μόνιμη αποστολή της στα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ώστε να της εξασφαλίσει πλήρη διπλωματική ασυλία την οποία δεν έλαβε ως αναπληρώτρια γενική πρόξενος όταν συνελήφθη.

Η Κχομπραγκαντέ έλαβε πλήρη διπλωματική ασυλία στις 8 Ιανουαρίου. Οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Ινδία να άρει την ασυλία της μετά την απαγγελία κατηγοριών εις βάρος της, αλλά το Νέο Δελχί αρνήθηκε να το πράξει, γεγονός που οδήγησε στη μεταφορά της στην ινδική πρωτεύουσα, διευκρίνισε ο Ακμπαρουντίν.