Κατέπλευσε σήμερα στην Κύπρο μία κινεζική φρεγάτα, στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής η οποία θα βοηθήσει στην απομάκρυνση του χημικού οπλοστασίου από τη Συρία.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων της Συρίας προβλεπόταν αρχικά να έχει ολοκληρωθεί πριν από την 31η Δεκεμβρίου, αλλά η διορία αυτή εξέπνευσε χωρίς να έχει καθοριστεί μια νέα.

Η πυραυλική φρεγάτα Yancheng θα συνοδεύσει τα νορβηγικά και δανικά στρατιωτικά πλοία που πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα κοντά στη Συρία αναμένοντας το «πράσινο φως» από τους διεθνείς παρατηρητές οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τον έλεγχο της διαδικασίας καταστροφής του συριακού οπλοστασίου.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την καταστροφή του συριακού χημικού οπλοστασίου…ευχόμαστε επιτυχία στην επιχείρηση», δήλωσε ο κινέζος πρεσβευτής στην Κύπρο, ο Λιού Σινσένγκ.

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, ο Φώτης Φωτίου, δήλωσε ύστερα από συνάντησή του με κινέζους αξιωματούχους ότι αναμένει η επιχείρηση να ξεκινήσει «από μέρα σε μέρα».

Δεκάδες Κινέζοι συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Λεμεσού, που βρίσκεται σε απόσταση 250 χιλιομέτρων δυτικά του συριακού λιμανιού της Λατάκειας όπου θα συγκεντρωθούν οι χημικοί παράγοντες και στη συνέχεια θα μεταφερθούν ως την Ιταλία, όπου θα μεταφορτωθούν σε πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού που θα είναι ειδικά εξοπλισμένο για να τα καταστρέψει καθώς θα βρίσκεται στη θάλασσα.

Η απομάκρυνση των πιο επικίνδυνων χημικών παραγόντων αποτελεί το πρώτο στάδιο-κλειδί του σχεδίου διάλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου που υιοθετήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της Ουάσινγκτον και της Μόσχας και που θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τα μέσα του 2014.

Τα προβλήματα ασφάλειας που συνδέονται με τον πόλεμο που μαίνεται στην Συρία και οι κακές καιρικές συνθήκες στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες εμπόδισαν την μεταφορά των χημικών παραγόντων προς την Λαττάκεια, διευκρίνισε η κοινή αποστολή ΟΗΕ-ΟΑΧΟ (Οργανισμός για την απαγόρευση των Χημικών Όπλων), η οποία συντονίζει την επιχείρηση αυτή.

Το αμερικανικό πλοίο που έχει επιφορτιστεί με την καταστροφή των όπλων αυτών εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στην Βιρτζίνια, στις ανατολικές ΗΠΑ.

Το MV Cape Ray, ένα πλοίο μήκους 200 μέτρων που είναι εξοπλισμένο με δύο φορητά συστήματα υδρόλυσης τα οποία μπορούν να «εξουδετερώσουν» τους πιο επικίνδυνους χημικούς παράγοντες, αναμένει πλέον την εντολή να αποπλεύσει, σύμφωνα με τον καπετάνιο του.