Από τις 18 Μαΐου πρόκειται να ξαναρχίσουν οι λειτουργίες σε όλες της εκκλησίες της Ιταλίας, όπως ορίζεται από την υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και της Συνόδου Καθολικών Επισκόπων της γειτονικής χώρας.

Οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκα και η χωρητικότητα των εκκλησιών θα είναι περιορισμένη. Η καθολική θεία κοινωνία της όστια θα δίδεται στο χέρι και όχι στο στόμα από τον ιερέα, ο οποίος θα πλησιάζει εκείνος τους πιστούς, ώστε να μην δημιουργούνται ουρές. Προς το παρόν δεν θα τοποθετηθεί αγιασμός στα ειδικά, μαρμάρινα δοχεία.

Παράλληλα, όπως μεταφέρει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι εκκλησίες θα απολυμαίνονται διαρκώς και οι πιστοί δεν θα πρέπει να συνωστίζονται έξω από την είσοδο των ναών ούτε να έρχονται σε κοντινή επαφή κατά την λήξη της μιας λειτουργίας και πριν από την έναρξη της επόμενης.

«Με τη συμφωνία αυτή οι λειτουργίες μπορούν να ξαναρχίσουν με την τήρηση όλων των αναγκαίων συνθηκών ασφαλείας», τόνισε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

«Κατά τον καθορισμό του πρωτοκόλλου ελήφθη υπόψη τόσο η ανάγκη προστασίας της δημόσιας υγείας, όσο και η υιοθέτηση μέτρων τα οποία να μπορούν να εφαρμοστούν από κάθε εκκλησιαστική κοινότητα», προσθέτουν οι καθολικοί επίσκοποι της Ιταλίας.