Περισσότερα από εκατό απόρρητα ντοκουμέντα που περιλαμβάνουν συνομιλίες μεταξύ του Τόνι Μπλερ, του Γκόρντον Μπράουν και του Τζορτζ Μπους για τον πόλεμο στο Ιράκ αναμένεται να αποχαρακτηρίσει η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Independent» πρόκειται για μια κίνηση χωρίς προηγούμενο που θα φέρει στο φως σημειώσεις του Μπλερ προς τον Μπους, αρχείο τηλεφωνικών συνομιλιών και συναντήσεων και περίπου 200 λεπτά συζητήσεων σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου.

Ο αποχαρακτηρισμός αναμένεται να γίνει το νέο χρόνο και στη συνέχεια θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτροπή έρευνας για το Ιράκ να δημοσιεύσει την πολυαναμενόμενη έκθεσή της για την εμπλοκή της Βρετανίας στον πόλεμο.

Υπήρχαν φόβοι πως ο Μπλερ και οι αμερικανικές αρχές ενδεχομένως να εμπόδιζαν τον αποχαρακτηρισμό των εμπιστευτικών εγγράφων που λέγεται πως διαμορφώνουν σαφή εικόνα για το πώς ελήφθησαν οι αποφάσεις που οδήγησαν στην έναρξη του πολέμου.
 
Χθες Κυριακή, κυβερνητική πηγή ανέφερε πως έχει γίνει «σημαντική πρόοδος» για τον αποχαρακτηρισμό πολλών εγγράφων.

Παρότι δεν έι ληφθεί τελική απόφαση, θεωρείται πιθανό, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, τα έγγραφα να είναι προσβάσιμα στο κοινό.